Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv síry na kvalitu produkce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00182524" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00182524 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv síry na kvalitu produkce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Síra se v rostlinách vyskytuje v celé řadě organických sloučenin, jako jsou bílkoviny (se sirnými aminokyselinami - cystein a methionin), thioly (glutathion), sulfolipidy a sekundární metabolity (alliiny, glukosinoláty, fytochelatiny). Kromě stavební funkce sirných bílkovin působí tyto látky např. v obraně rostlin proti enviromentálnímu stresu, ale jsou také velmi důležité pro kvalitu potravin a produkci fytofarmak. Např. u řepky ozimé je působení síry spojováno s olejnatostí semen, popř. s vyšší koncentrací glukosinolátů v řepkových šrotech. V pšeničném zrnu působí deficit síry zhoršení pekařské kvality zrna (horší tažnost těsta a nižší objem pečiva) a zvýšení obsahu akrylamidů v pečivu. U ječmene může dostatečný přísun síry snížit množství N-látek vzrnu a ovlivnit senzorické vlastnosti piva. Naopak nedostatek síry u luskovin může snižovat produkci methioninu, esenciální aminokyseliny ve výživě zvířat i člověka. Vyšší nutriční hodnota travní píce po dodání síry souvisí s vyšším využi

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Sulphur on the Production Quality

  • Popis výsledku anglicky

    Sulphur occurs in plants in many organic compounds, e. g. proteins (containing amino acids cystein and methionin), thiols (glutathion), sulfolipids and secondary metabolites (alliins, glucosinolates, phytochelatins). These substances have effect in plantbiomass construction and in plant defence against environmental stress, but they are also very important in food quality and phytopharmacs production. In winter rape, sulphur increases oil content and glucosinolates concentration in seeds. Sulphur deficit deteriorates the baking quality of wheat grain (lower extensibility of dough and loaf volume) and causes increase in acrylamid content in baked goods. Sufficient sulphur uptake can reduce content of N-substances in barley grain and influence sensory attributes of beer. On the other hand, lack of sulphur in leguminous plants can decrease production of methionine, an amino acid essential in both animal and human nutrition. Higher nutrition value of forage grass achieved thanks to sulphu

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Racionální použití hnojiv zaměřené na problematiku síry ve výživě rostlin

  • ISBN

    978-80-213-2224-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    40-47

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Datum konání akce

    1. 1. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku