Vliv síry na kvalitu produkce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00182524" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00182524 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv síry na kvalitu produkce
Popis výsledku v původním jazyce
Síra se v rostlinách vyskytuje v celé řadě organických sloučenin, jako jsou bílkoviny (se sirnými aminokyselinami - cystein a methionin), thioly (glutathion), sulfolipidy a sekundární metabolity (alliiny, glukosinoláty, fytochelatiny). Kromě stavební funkce sirných bílkovin působí tyto látky např. v obraně rostlin proti enviromentálnímu stresu, ale jsou také velmi důležité pro kvalitu potravin a produkci fytofarmak. Např. u řepky ozimé je působení síry spojováno s olejnatostí semen, popř. s vyšší koncentrací glukosinolátů v řepkových šrotech. V pšeničném zrnu působí deficit síry zhoršení pekařské kvality zrna (horší tažnost těsta a nižší objem pečiva) a zvýšení obsahu akrylamidů v pečivu. U ječmene může dostatečný přísun síry snížit množství N-látek vzrnu a ovlivnit senzorické vlastnosti piva. Naopak nedostatek síry u luskovin může snižovat produkci methioninu, esenciální aminokyseliny ve výživě zvířat i člověka. Vyšší nutriční hodnota travní píce po dodání síry souvisí s vyšším využi
Název v anglickém jazyce
The Effect of Sulphur on the Production Quality
Popis výsledku anglicky
Sulphur occurs in plants in many organic compounds, e. g. proteins (containing amino acids cystein and methionin), thiols (glutathion), sulfolipids and secondary metabolites (alliins, glucosinolates, phytochelatins). These substances have effect in plantbiomass construction and in plant defence against environmental stress, but they are also very important in food quality and phytopharmacs production. In winter rape, sulphur increases oil content and glucosinolates concentration in seeds. Sulphur deficit deteriorates the baking quality of wheat grain (lower extensibility of dough and loaf volume) and causes increase in acrylamid content in baked goods. Sufficient sulphur uptake can reduce content of N-substances in barley grain and influence sensory attributes of beer. On the other hand, lack of sulphur in leguminous plants can decrease production of methionine, an amino acid essential in both animal and human nutrition. Higher nutrition value of forage grass achieved thanks to sulphu
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Racionální použití hnojiv zaměřené na problematiku síry ve výživě rostlin
ISBN
978-80-213-2224-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
40-47
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Česká zemědělská univerzita v Praze
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—