Analýza proteomu kukuřice v průběhu klíčení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00234689" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00234689 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2011/mendelnet_2011_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2011/mendelnet_2011_fulltext.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza proteomu kukuřice v průběhu klíčení
Popis výsledku v původním jazyce
Klíčení rostlin je jedním z tajů přírody, které fascinují lidstvo již odnepaměti. Znamená nejen nový život pro rostlinu, ale především u plodin využitelných v zemědělství i období, které má významný podíl na výsledném výtěžku. Schopnost urychlit či synchronizovat klíčení by zřejmě umožnila pěstovaní některých druhů rostlin i v oblastech, kde běžné vegetační podmínky jejich hospodárný růst neumožňují, či dosáhnout více reprodukčních cyklů během jedné sezóny. Procesy, kterými semínko během jednotlivých fází klíčení prochází, jsou proto intenzivně studovány řadu let, mezi jinými se otázkou klíčení zabýval již Charles Darwin (Darwin, 1855). Moderní metody jsou velkým přínosem při objasňování molekulární podstaty biologických procesů a mnohé je již známo io klíčení (Weitbrecht a spol., 2011). Především proteomické přístupy se jeví jako velmi užitečné, protože narozdíl od genomických metod umožňují sledovat aktuální stav organismu včetně změn, které se odehrávají pouze na úrovni post-transl
Název v anglickém jazyce
Maize germination: a proteomic analysis
Popis výsledku anglicky
Germination of seeds is a complex physiological process which has a tremendous effect on plant growth and development. It is triggered by several stimuli, including imbibition of water. However, exact molecular mechanisms on proteome level are still to be elucidated. The role of light stimulus and the effect of imbibition (24 h) and early germination (48 h) on Zea mays seeds proteome was investigated by 2D gel analysis. In proteome maps, significant differences were reproducibly observed for 49 and 35 protein spots in light and dark cultivated seeds, respectively. Further, it was found that absence of light stimulus is not manifested during imbibition, but has a negative effect on number of responsive proteins in the second phase of germination.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-563-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
694-697
Název nakladatele
Mendel University in Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
341783400085