Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení medu s využitím optické aktivity jeho cukrů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00185030" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00185030 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení medu s využitím optické aktivity jeho cukrů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek se zabývá problematikou hodnocení medu a nedostatky v legislativě, podle níţ se medy hodnotí. Jeho cílem je porovnat hodnocení medů zaloţené jen na měření elektrické vodivosti s hodnocením týchţ vzorků dle vodivosti, optické rotace a mikroskopické analýzy současně. Na základě výsledků navrhnout postup umoţňující efektivní hodnocení medu. Celkem 35 vzorků původem z Evropy bylo podrobeno analýze elektrické vodivosti a optické rotace. Mezi oběma vlastnostmi byl zjištěn významný korelační vztah (r= 0,83, P < 0,0001) a specifické vlastnosti pro druhový med z kaštanovníku a vřesu. Nedostatky současné evropské i národní legislativy jsou diskutovány s tím, ţe bez jejich řešení zůstane dosavadní způsob hodnocení medu jen formalitou. Navrhuje se proto, aby parametr optická rotace byl zohledněn při hodnocení medu, definována kategorie hlavního typu medu -- květovo-medovicový a regulováno pouţití slova "lesní" při označování medů.

  • Název v anglickém jazyce

    Optical rotation of honey sugars and the honey classification

  • Popis výsledku anglicky

    This paper deals with the honey classification and insufficiencies in the legislation under which the honeys are classified. The aim is to compare the honey classification according to current legislation with the honey classification of the same sampleswith using conductivity, optical rotation and microscopic analysis and to propose a procedure for the effective honey classification. Total 35 samples of European origin were analysed for parameters of electrical conductivity and optical rotation. Between the two properties was found a significant correlation relationship (r = 0.83, P < 0.0001) and specific properties of the unifloral honeys from chestnut (Castanea) and heather (Calluna). The insufficiencies in the current European and national legislation are discussed with the fact that without their elimination the current honey classification stays as a formality. It is proposed: the optic rotation to apply for the honey classification, to define the category of the main type of ho

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-601-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    222-230

  • Název nakladatele

    Audiovizuální centrum MENDELU

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    1. 3. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku