Hodnocení medu s využitím optické aktivity jeho cukrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00185030" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00185030 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení medu s využitím optické aktivity jeho cukrů
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zabývá problematikou hodnocení medu a nedostatky v legislativě, podle níţ se medy hodnotí. Jeho cílem je porovnat hodnocení medů zaloţené jen na měření elektrické vodivosti s hodnocením týchţ vzorků dle vodivosti, optické rotace a mikroskopické analýzy současně. Na základě výsledků navrhnout postup umoţňující efektivní hodnocení medu. Celkem 35 vzorků původem z Evropy bylo podrobeno analýze elektrické vodivosti a optické rotace. Mezi oběma vlastnostmi byl zjištěn významný korelační vztah (r= 0,83, P < 0,0001) a specifické vlastnosti pro druhový med z kaštanovníku a vřesu. Nedostatky současné evropské i národní legislativy jsou diskutovány s tím, ţe bez jejich řešení zůstane dosavadní způsob hodnocení medu jen formalitou. Navrhuje se proto, aby parametr optická rotace byl zohledněn při hodnocení medu, definována kategorie hlavního typu medu -- květovo-medovicový a regulováno pouţití slova "lesní" při označování medů.
Název v anglickém jazyce
Optical rotation of honey sugars and the honey classification
Popis výsledku anglicky
This paper deals with the honey classification and insufficiencies in the legislation under which the honeys are classified. The aim is to compare the honey classification according to current legislation with the honey classification of the same sampleswith using conductivity, optical rotation and microscopic analysis and to propose a procedure for the effective honey classification. Total 35 samples of European origin were analysed for parameters of electrical conductivity and optical rotation. Between the two properties was found a significant correlation relationship (r = 0.83, P < 0.0001) and specific properties of the unifloral honeys from chestnut (Castanea) and heather (Calluna). The insufficiencies in the current European and national legislation are discussed with the fact that without their elimination the current honey classification stays as a formality. It is proposed: the optic rotation to apply for the honey classification, to define the category of the main type of ho
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-601-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
222-230
Název nakladatele
Audiovizuální centrum MENDELU
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
1. 3. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—