Aktuální problematika hodnocení a jakosti medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00185029" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00185029 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aktuální problematika hodnocení a jakosti medu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto diskusního příspěvku je navrhnout postup umožňující efektivní a přesné hodnocení medu a poukázat na některé aktuální otázky týkající se zkoušení medu. Současné legislativní vymezení základních typů medů jen na medy květové a medovicové a jens pomocí elektrické konduktivity neumožňuje správné hodnocení medu. Z výše uvedeného rozboru problému vyplývá, že legislativa provádí hodnocení medů dosti nepřesně, když nedefinuje druhovost medů a květovomedovicové medy, nevyužívá parametr optické rotace pro jejich hodnocení a neomezuje použití slova "lesní" při označování medů. Byla proto navržena definice tří základních typů medu včetně květovo-medovicového. Regulace použití slova "lesní" při označování medů je přitom nezbytná, jinak dosavadní i navržený způsob hodnocení medu by byl jen formalitou. S ohledem na vývoj praxe při zpracování medu vyvstává potřeba zpřesnění metod zkoušení medu (zejména cizorodé enzymy). Současný stav hodnocení a zkoušení medu bez náležitého řešení výše u
Název v anglickém jazyce
Actual problems of evaluation and quality of honey
Popis výsledku anglicky
The aim of this discussion contribution is to propose a procedure for the efficient and accurate honey classification and to open some current questions about the honey testing. The contemporary legislative definition of the main honey types: flower andhoneydew honey, and only according to their electrical conductivity is not sufficient for the factually correct honey classification. The above analysis of the problem points to the insufficiencies in the legislation for the honey classification becauseof: the lack of definition for flower-honeydew and unifloral honeys, disuse of the optical rotation for the honey classification and unlimited using of the word "forest" in the labelling of honey. Therefore, it is proposed definitions of three main typesof honey including the flowerhoneydew honey. Control of using of the word "forest" on labels of honey is necessary; otherwise the current and proposed method of the honey classification would be only a formality. With regard to the devel
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-601-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
47-55
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
1. 3. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—