Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aktuální problematika hodnocení a jakosti medu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00185029" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00185029 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aktuální problematika hodnocení a jakosti medu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem tohoto diskusního příspěvku je navrhnout postup umožňující efektivní a přesné hodnocení medu a poukázat na některé aktuální otázky týkající se zkoušení medu. Současné legislativní vymezení základních typů medů jen na medy květové a medovicové a jens pomocí elektrické konduktivity neumožňuje správné hodnocení medu. Z výše uvedeného rozboru problému vyplývá, že legislativa provádí hodnocení medů dosti nepřesně, když nedefinuje druhovost medů a květovomedovicové medy, nevyužívá parametr optické rotace pro jejich hodnocení a neomezuje použití slova "lesní" při označování medů. Byla proto navržena definice tří základních typů medu včetně květovo-medovicového. Regulace použití slova "lesní" při označování medů je přitom nezbytná, jinak dosavadní i navržený způsob hodnocení medu by byl jen formalitou. S ohledem na vývoj praxe při zpracování medu vyvstává potřeba zpřesnění metod zkoušení medu (zejména cizorodé enzymy). Současný stav hodnocení a zkoušení medu bez náležitého řešení výše u

  • Název v anglickém jazyce

    Actual problems of evaluation and quality of honey

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this discussion contribution is to propose a procedure for the efficient and accurate honey classification and to open some current questions about the honey testing. The contemporary legislative definition of the main honey types: flower andhoneydew honey, and only according to their electrical conductivity is not sufficient for the factually correct honey classification. The above analysis of the problem points to the insufficiencies in the legislation for the honey classification becauseof: the lack of definition for flower-honeydew and unifloral honeys, disuse of the optical rotation for the honey classification and unlimited using of the word "forest" in the labelling of honey. Therefore, it is proposed definitions of three main typesof honey including the flowerhoneydew honey. Control of using of the word "forest" on labels of honey is necessary; otherwise the current and proposed method of the honey classification would be only a formality. With regard to the devel

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-601-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    47-55

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    1. 3. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku