Obsah jednotlivých skupin mastných kyselin v bazénových vzorcích kozího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00187722" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00187722 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah jednotlivých skupin mastných kyselin v bazénových vzorcích kozího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Sledování se uskutečnilo na eko-farmě dojných koz Olešenka v průběhu roku 2011. Kozy plemene hnědá krátkosrstá byly po celou dobu pokusu chovány na pastvě, během dojení byly přikrmovány bio jadrnou směsí. V průběhu celé laktace (duben až říjen) byly 1x měsíčně odebírány bazénové vzorky kozího mléka. Byl stanoven obsah sušiny a tuku. Tuk byl po odstředění analyzován na obsah jednotlivých mastných kyselin (C10-C18). Po analýze byly dopočítány obsahy jednotlivých skupin mastných kyselin nasycených SFA, nenasycených UFA, mononenasycených MUFA, polynenasycenýh PUFA, n3 a n6 PUFA, konjugované kys. linolové CLA a dále poměry UFA/SFA a PUFAn6/n3. Byly zjištěny nevyrovnané trendy u všech sledvaných skupin MK v průběhu laktace. Nejvíce byla zastoupena skupina nasycených MK.
Název v anglickém jazyce
Content of important groups of fatty acids in goat bulk milk.
Popis výsledku anglicky
Evaluation of content of fatty acids in goat bulk milk was carried out in organic farm Olešenka during year 2011. Brown short-haired goats were reared on permanent pasture during the whole experiment. Samples of bulk milk were taken once a month during the whole lactation (April - October).In milk samples was determined content of total solids and fat. Fat was centrifuged and than was determined fatty acids profile using gas chromatography. Changes in important groups of fatty acids were evaluated during the lactation period. The most represented group was saturated fatty acids (SFA).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků IX.
ISBN
978-80-7375-613-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
64-66
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
17. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—