Vliv krmení kuřat během transportu na tělesnou teplotu a retenci žloutkového váčku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00189165" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00189165 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv krmení kuřat během transportu na tělesnou teplotu a retenci žloutkového váčku
Popis výsledku v původním jazyce
Se zkracující se délkou výkrmu hraje časný příjem krmiva po vylíhnutí čím dál větší roli. Brzký příjem jak krmiva tak vody může mít pozitivní vliv na urychlený vývoj termoregulace, stimulaci vývoje trávicího traktu a na rozvoj imunitního systému. Na těchto principech jsou založeny technologie HatchBrood od firmy Hatch Tech a systém Patio od firmy Vencomatic. Problém s termoregulací, nebo spíše s poklesem tělesné teploty od vyklubání do převozu na farmu, mají především kuřata líhnutá z vajec mladých rodičů a to díky nízké hmotnosti vajec a podílu žloutku. Časný příjem krmiva nastartuje metabolismus a činnost trávicího traktu, což mimo jiné souvisí s uvolňováním tepla. Cílem sledování bylo zjistit, zda krmení kuřat během transportu na farmu má vliv na jejich tělesnou teplotu ve vztahu ke vzdálenosti transportu.
Název v anglickém jazyce
The effect of feeding chickens during transport on body temperature and yolk sac utilization
Popis výsledku anglicky
The effect of feeding chicken during transport from hatchery to the farms on body temperature and weight was observed. During short transport (140 km) the feeding did not have any effect on both temperature and weight of chickens. Feeding during long distance (290 km) had significantly positive effect on body temperature.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z mezinárodní konference Drůbežářské dny 2012
ISBN
978-80-213-2285-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
125-128
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—