Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Effect of Feed with the Addition of Conjugated Linoleic Acid or Sunflower Oil on Fatty Acid Profile of Crossbred Pigs Meat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00193855" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00193855 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Effect of Feed with the Addition of Conjugated Linoleic Acid or Sunflower Oil on Fatty Acid Profile of Crossbred Pigs Meat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the paper was to investigate the impact of feeding pigs with 2 % addition of sunflower oil (SFO) or conjugated linoleic acid (CLA) on fatty acid profile of Longissimus dorsi muscle. The subjects of research were 116 crossbred gilts divided into 3 groups (SFO, CLA and control). The addition of sunflower oil or conjugated linoleic acid started at the time when the weight of the pigs ranged 82 kg, averagely. Conditions for the maintenance, care and nutrition of all experimental fatteners were standardized. Diet was available semi ad libitum. Animals were slaughtered at c.a. 120 kg of body weight. Fatty acid profile was determined in samples of Longissimus dorsi muscle from each animal. Gas chromatography was used (in the research). The significance of differences between groups was verified by Duncan's test. In the present study pigs from experimental groups getting the addition of sunflower oil or conjugated linoleic acid had higher amount of polyunsaturated fatty acids (PUFA)

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Feed with the Addition of Conjugated Linoleic Acid or Sunflower Oil on Fatty Acid Profile of Crossbred Pigs Meat

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the paper was to investigate the impact of feeding pigs with 2 % addition of sunflower oil (SFO) or conjugated linoleic acid (CLA) on fatty acid profile of Longissimus dorsi muscle. The subjects of research were 116 crossbred gilts divided into 3 groups (SFO, CLA and control). The addition of sunflower oil or conjugated linoleic acid started at the time when the weight of the pigs ranged 82 kg, averagely. Conditions for the maintenance, care and nutrition of all experimental fatteners were standardized. Diet was available semi ad libitum. Animals were slaughtered at c.a. 120 kg of body weight. Fatty acid profile was determined in samples of Longissimus dorsi muscle from each animal. Gas chromatography was used (in the research). The significance of differences between groups was verified by Duncan's test. In the present study pigs from experimental groups getting the addition of sunflower oil or conjugated linoleic acid had higher amount of polyunsaturated fatty acids (PUFA)

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH71284" target="_blank" >QH71284: Stanovení biologických a manažerských parametrů pro vysokou úroveň užitkovosti prasat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Bulgarian Journal of Agricultural Science

  • ISSN

    1310-0351

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    BG - Bulharská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    827-833

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus