Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah ftalátov v obaloch mäsových výrobkov

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199279" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199279 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah ftalátov v obaloch mäsových výrobkov

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kontaminácia potravín zložkami obalových materiálov je dobre známy problém. Tieto kontaminanty môžu pochádzať buď z procesu balenia alebo z migračných procesov. Obalové materiály mäsových výrobkov boli analyzované na obsah di-n-butyl ftalátu a di-2-etylhexyl ftalátu. Analyzovaná bola horná časť obalu, jeho potlačená i nepotlačená časť, ako aj spodná fólia, ktorá slúži ako podložka. Vzorky boli extrahované zmesou rozpúšťadiel (hexan:dichlomethan = 1:1). Obsah di-n-butyl ftalátu a di-2-etylhexyl ftalátu bol stanovený vysokoúčinnou kvapalinovou chromatografiou s použitím kolóny Zorbax Eclipse C8 s UV detekciou. Priemerné koncentrácie ftalátov v obalovom materiále sa pohybovali v rozmedzí 3,56-60,57 ug.kg-1 (respektíve 5,56-32,83 ug.dm-2). Namerané koncentrácie nepredstavujú závažné zdravotné riziko.

  • Název v anglickém jazyce

    Phthalate concentrations in packaging for meat products

  • Popis výsledku anglicky

    The contamination of foodstuffs with substances from the packaging material is a well-known issue. The presence of such contaminants can arise either from the packaging process itself or from migration processes. Packaging materials of meat products wereanalyzed for di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate. The upper part of the package, printed and unprinted parts, and the bottom sheet which serves as a base were analyzed. Samples were extracted with solvent mixture (hexan:dichlormethan = 1:1). The levels of di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate were determined by high performance liquid chromatography with column Zorbax Eclipse C8 with UV detection. The average values of phthalates in the packaging material ranged 3,56--60,57ug.kg-1 of original weight (or 6,56--32,83 ug.dm-2). The measured concentrations constitute no serious health risk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60066" target="_blank" >QG60066: Prevence průniku toxických esterů kyseliny ftalové do krmiv, produktů a potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013

  • ISBN

    978-80-7375-705-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    303-308

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    27. 2. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku