Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zachycené kontaminující mikroorganismy při výrobě experimentálního čerstvého sýra

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00200192" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00200192 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zachycené kontaminující mikroorganismy při výrobě experimentálního čerstvého sýra

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výroba sýrů je velmi složitý technologický i biochemický proces a nezvládnutí jakékoli technologické operace ve výrobní vertikále se vždy projeví ve výsledném výrobku jako defekt. Celý proces výroby mléka závisí na vysoké mikrobiální kvalitě a jakosti vstupních surovin, od výživy dojnic, přes hygienu stáje a dojírny, chlazení mléka, nakonec je důležitá hygiena při vlastním zpracování sýry. V případě nezvládnutí mikrobiální čistoty suroviny a prostředí, ve kterém se sýr vyrábí a skladuje, dojde u konečného produktu k vadám hygienickým, senzorickým, resp. mikrobiálním. Při podcenění jakéhokoli kroku během výroby a zpracování mléka na sýry se snižuje ekonomika a konkurenceschopnost farmy. Nejčastější rizika výroby čerstvých sýrů, resp. podcenění mikrobiální čistoty prostředí a pracovníku jsou popsána v následujícím článku.

  • Název v anglickém jazyce

    Detected contaminating microorganisms in the manufacture of experimental fresh cheese

  • Popis výsledku anglicky

    This work evaluated the microbiological quality of fresh cheese. The secondary contamination may occur during the production of cheese. There were determined frequently contaminant microorganisms of the genus of Bacillus, Pseudomonas, E. coli, Enterococcus, Molds and yeasts in this experiment.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů prostřednictvím bioaktivních látek přirozeně se vyskytujících v potravinách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků X.

  • ISBN

    978-80-7375-755-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    42-45

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    16. 5. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku