Zachycené kontaminující mikroorganismy při výrobě experimentálního čerstvého sýra
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00200192" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00200192 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zachycené kontaminující mikroorganismy při výrobě experimentálního čerstvého sýra
Popis výsledku v původním jazyce
Výroba sýrů je velmi složitý technologický i biochemický proces a nezvládnutí jakékoli technologické operace ve výrobní vertikále se vždy projeví ve výsledném výrobku jako defekt. Celý proces výroby mléka závisí na vysoké mikrobiální kvalitě a jakosti vstupních surovin, od výživy dojnic, přes hygienu stáje a dojírny, chlazení mléka, nakonec je důležitá hygiena při vlastním zpracování sýry. V případě nezvládnutí mikrobiální čistoty suroviny a prostředí, ve kterém se sýr vyrábí a skladuje, dojde u konečného produktu k vadám hygienickým, senzorickým, resp. mikrobiálním. Při podcenění jakéhokoli kroku během výroby a zpracování mléka na sýry se snižuje ekonomika a konkurenceschopnost farmy. Nejčastější rizika výroby čerstvých sýrů, resp. podcenění mikrobiální čistoty prostředí a pracovníku jsou popsána v následujícím článku.
Název v anglickém jazyce
Detected contaminating microorganisms in the manufacture of experimental fresh cheese
Popis výsledku anglicky
This work evaluated the microbiological quality of fresh cheese. The secondary contamination may occur during the production of cheese. There were determined frequently contaminant microorganisms of the genus of Bacillus, Pseudomonas, E. coli, Enterococcus, Molds and yeasts in this experiment.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů prostřednictvím bioaktivních látek přirozeně se vyskytujících v potravinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků X.
ISBN
978-80-7375-755-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
42-45
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
16. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—