ZMĚNY VE SLOŽENÍ SÝROVÉ HMOTY BĚHEM ZRÁNÍ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3AE0005149" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:E0005149 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/06:E0005149
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
ZMĚNY VE SLOŽENÍ SÝROVÉ HMOTY BĚHEM ZRÁNÍ
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zmapování výskytu některých významných bakteriálních kmenů v sýrech ementálského typu v závislosti na sezóních změnách kvality mléka. Nejvýznamnější rozdíly byly nalezeny u Clostridium tyrobutyricum. Z nálezů vyplývá, že kontaminace Clostridium tyrobutyricum je srovnatelná v celé hmotě sýra, ale vady se projevují pouze v okrajových částech. Nálezy v rozdílech sýrařských a kontaminujících kultur plně odpovídají rozdílům v kvalitě sýrů. Kulturní kmeny mikroorganismů jsou u zimních výrob prokazatelně nižší než u podzimních na rozdíl od celkových počtů a Ctyr. které jsou u zimních výrob vyšší než u podzimních. Tomu odpovídá i výskyt nežádoucího duření sýra v zimním období na rozdíl od podzimních výrob, kde nežádoucí tvorba ok byla ojedinělá.
Název v anglickém jazyce
Changes of the cheese matter during ripening
Popis výsledku anglicky
The aim of this project was to detect the occurrence of some significant bacteria strains in hard cheeses depending on a milk quality changes during the year seasons. Most significant changes were found in Clostridium tyrobutyricum. The extent of Clostridium tyrobutyricum contamination is comparable in the whole cheese matter but the defects reveal in the edge parts only. Differences between the cheese cultures and the contaminating cultures are in full conformity with the cheese quality. The Clostridium tyrobutyricum content in winter season is considerable higher in comparison with autumn season. This information corresponds with the fact, that during the winter season the cheese detect late blowing, occur frequently in comparison with autumn, when this detect appears sporadic
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3284" target="_blank" >QF3284: Výběr a hodnocení sýrařských kultur z hlediska nových parametrů pro zajištění kvality a zdravotní nezávadnosti tvrdých sýrů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
415
Název nakladatele
VUPP, V.v.i.
Místo vydání
neuveden
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
24. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—