Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

ZMĚNY VE SLOŽENÍ SÝROVÉ HMOTY BĚHEM ZRÁNÍ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3AE0005149" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:E0005149 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/16193296:_____/06:E0005149

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    ZMĚNY VE SLOŽENÍ SÝROVÉ HMOTY BĚHEM ZRÁNÍ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zmapování výskytu některých významných bakteriálních kmenů v sýrech ementálského typu v závislosti na sezóních změnách kvality mléka. Nejvýznamnější rozdíly byly nalezeny u Clostridium tyrobutyricum. Z nálezů vyplývá, že kontaminace Clostridium tyrobutyricum je srovnatelná v celé hmotě sýra, ale vady se projevují pouze v okrajových částech. Nálezy v rozdílech sýrařských a kontaminujících kultur plně odpovídají rozdílům v kvalitě sýrů. Kulturní kmeny mikroorganismů jsou u zimních výrob prokazatelně nižší než u podzimních na rozdíl od celkových počtů a Ctyr. které jsou u zimních výrob vyšší než u podzimních. Tomu odpovídá i výskyt nežádoucího duření sýra v zimním období na rozdíl od podzimních výrob, kde nežádoucí tvorba ok byla ojedinělá.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes of the cheese matter during ripening

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this project was to detect the occurrence of some significant bacteria strains in hard cheeses depending on a milk quality changes during the year seasons. Most significant changes were found in Clostridium tyrobutyricum. The extent of Clostridium tyrobutyricum contamination is comparable in the whole cheese matter but the defects reveal in the edge parts only. Differences between the cheese cultures and the contaminating cultures are in full conformity with the cheese quality. The Clostridium tyrobutyricum content in winter season is considerable higher in comparison with autumn season. This information corresponds with the fact, that during the winter season the cheese detect late blowing, occur frequently in comparison with autumn, when this detect appears sporadic

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3284" target="_blank" >QF3284: Výběr a hodnocení sýrařských kultur z hlediska nových parametrů pro zajištění kvality a zdravotní nezávadnosti tvrdých sýrů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    415

  • Název nakladatele

    VUPP, V.v.i.

  • Místo vydání

    neuveden

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    24. 5. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku