Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detection of Clostridium tyrobutyricum in semi-hard cheeses using microbiological and PCR methods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00104333" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00104333 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detection of Clostridium tyrobutyricum in semi-hard cheeses using microbiological and PCR methods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Butyric acid fermentation caused by the outgrowth of clostridial spores present in raw milk can create considerable loss of product, especially in the production of semihard cheeses. This defect is called the late blowing defect in cheese. Modern studiesshow, that only one bacterium of the genus Clostridium is able to provoke late blowing - Clostridium tyrobutyricum. Semihard cheeses with visible clostridial defect were used for analysis. In this work, microbiological detection of butyric acid producing clostridia in semihard cheeses was optimalized. Also biochemical analysis (using API tests) of mentioned bacteria was performed. Further experiments were focused on optimalization of rapid PCR metod for Clostridium tyrobutyricum identification. The results show, that this PCR metod is suitable for rapid screening of the presence of Clostridium tyrobutyricum in late-blowing defect cheeses.

  • Název v anglickém jazyce

    Detekce Clostridium tyrobutyricum v polotvrdých sýrech mikrobiologickou a PCR metodou.

  • Popis výsledku anglicky

    Butyric acid fermentation caused by the outgrowth of clostridial spores present in raw milk can create considerable loss of product, especially in the production of semihard cheeses. This defect is called the late blowing defect in cheese. Modern studiesshow, that only one bacterium of the genus Clostridium is able to provoke late blowing -- Clostridium tyrobutyricum. Semihard cheeses with visible clostridial defect were used for analysis. In this work, microbiological detection of butyric acid producing clostridia in semihard cheeses was optimalozed. Also biochemical analysis (using API testes) of mentioned bacteria was performed. Further experiments were focused on optimalization of rapid PCR method for Clostridium tyrobutyricum identification. Theresults show, that this PCR metod is suitable for rapid screening of the presence of Clostridium tyrobutyricum in late- blowing defect cheeses.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XX. Biochemický zjazd

  • ISBN

    80-969532-6-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    413-413

  • Název nakladatele

    Institute of Molecular Physiology and Genetics Slovak Academy of Sciences

  • Místo vydání

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    1. 1. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku