Detection of Clostridium tyrobutyricum in semi-hard cheeses using microbiological and PCR methods
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00104333" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00104333 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detection of Clostridium tyrobutyricum in semi-hard cheeses using microbiological and PCR methods
Popis výsledku v původním jazyce
Butyric acid fermentation caused by the outgrowth of clostridial spores present in raw milk can create considerable loss of product, especially in the production of semihard cheeses. This defect is called the late blowing defect in cheese. Modern studiesshow, that only one bacterium of the genus Clostridium is able to provoke late blowing - Clostridium tyrobutyricum. Semihard cheeses with visible clostridial defect were used for analysis. In this work, microbiological detection of butyric acid producing clostridia in semihard cheeses was optimalized. Also biochemical analysis (using API tests) of mentioned bacteria was performed. Further experiments were focused on optimalization of rapid PCR metod for Clostridium tyrobutyricum identification. The results show, that this PCR metod is suitable for rapid screening of the presence of Clostridium tyrobutyricum in late-blowing defect cheeses.
Název v anglickém jazyce
Detekce Clostridium tyrobutyricum v polotvrdých sýrech mikrobiologickou a PCR metodou.
Popis výsledku anglicky
Butyric acid fermentation caused by the outgrowth of clostridial spores present in raw milk can create considerable loss of product, especially in the production of semihard cheeses. This defect is called the late blowing defect in cheese. Modern studiesshow, that only one bacterium of the genus Clostridium is able to provoke late blowing -- Clostridium tyrobutyricum. Semihard cheeses with visible clostridial defect were used for analysis. In this work, microbiological detection of butyric acid producing clostridia in semihard cheeses was optimalozed. Also biochemical analysis (using API testes) of mentioned bacteria was performed. Further experiments were focused on optimalization of rapid PCR method for Clostridium tyrobutyricum identification. Theresults show, that this PCR metod is suitable for rapid screening of the presence of Clostridium tyrobutyricum in late- blowing defect cheeses.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XX. Biochemický zjazd
ISBN
80-969532-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
413-413
Název nakladatele
Institute of Molecular Physiology and Genetics Slovak Academy of Sciences
Místo vydání
—
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—