Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detection of Clostridium tyrobutyricum using cultivation and biochemical methods and polymerase chain reaction

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00114097" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00114097 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detection of Clostridium tyrobutyricum using cultivation and biochemical methods and polymerase chain reaction

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V syrovém mléku mohou být přítomny anaerobní sporotvorné bakterie rodu Clostridium. Spory těchto mikroorganismů mohou přežívat pasteraci a být příčinou tzv. pozdního duření sýrů. Za původce této vady sýrů byl v nejnovějších studiích označen jediný bakteriální druh, Clostridium tyrobutyricum. V této práci byly srovnány dvě kultivační metody detekce klostridií máselného kvašení v reálných vzorcích syrového a pasterovaného mléka a v polotvrdých sýrech. Výsledky ukázaly, že je zkumavková metoda vhodná k rychlému orientačnímu stanovení klostridií v mléku a sýrech (v koncentraci 102 KTJ/ml nebo /g), k citlivějšímu průkazu (101 KTJ/ml nebo /g) přítomnosti klostridií v analyzovaném vzorku je vhodnější časově náročnější kultivační metoda. Pomocí druhově specifické PCR byly všechny presumptivní kolonie narostlé anaerobně na selektivním RCM agaru s polymyxinem B (500 ug/ml) identifikovány jako druh C. tyrobutyricum. Konfirmace pomocí API testů byla v 50 % případů odlišná. Výsledky prokázaly, že j

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of Clostridium tyrobutyricum using cultivation and biochemical methods and polymerase chain reaction

  • Popis výsledku anglicky

    Anaerobic spore-forming bacteria of the genus Clostridium are commonly present in raw milk and some milk products. Their spores can survive pasteurization and can provoke so called late blowing defect in cheese caused by butyric acid fermentation. The only species of the genus Clostridium that is able to provoke late blowing is Clostridium tyrobutyricum. In this work, two cultivation methods for detection of butyric acid producing clostridia in raw and pasteurized milk and in cheese samples were compared. The results show that tube method is suitable for route identification (in concentration 102 CFU/ml or /g) of clostridia in milk and cheese. The standard cultivation technique is suitable for more sensitive identification (10 CFU/ml or /g). All presumptive colonies grown anaerobically on selective RCM agar with polymyxine B (500 ug/ml) were classified to be of species Clostridium tyrobutyricum using PCR only. The confirmation using API tests were different in 50 % cases. The results s

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LV

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    23-28

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus