Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fungální kontaminanty v sýrech a v prostředí sýráren

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000045" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000045 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fungální kontaminanty v sýrech a v prostředí sýráren

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Popis výsledku v původním jazyce Fungální kontaminanty sýrů a výrobních prostor sýráren zahrnují široké spektrum vláknitých mikromycet a kvasinek, které mohou negativně ovlivňovat technologii výroby sýrů, znehodnocovat sýry po stránce senzorické a také produkovat řadu nežádoucích a zdraví poškozujících či alergizujících metabolitů. Četnost výskytu fungálních kontaminantů a jejich druhové spektrum souvisí s druhem sýra, specifickou technologií výroby, čistotou výrobního prostředí, kvalitou vstupních surovin a také s ročním obdobím. Izolace a determinace fungálních kontaminantů ze sýrové matrice zahrnuje jak klasické mikrobiologické postupy a rozbory, tak moderní molekulárně-genetické přístupy, které specifikují taxonomickou příslušnost kontaminujícího agens. Detekovat výskyt kontaminantů lze navržením specifického markeru a pomocí PCR reakce vyloučit či potvrdit výskyt kontaminujícího druhu s podporou následného sekvenování vzniklého PCR produktu a specifickými kultivacemi. U rodů Penicillium spp, Aspergillus spp. a Cladosporium spp. je vhodné pro identifikaci použít tzv. barkódování, tedy použít kromě ITS spektra i další jaderné i nejaderné markery a sekvenované produkty pak porovnat v databázích. Jako velmi nadějnou metodou, kterou lze použít k odhalení přítomnosti fungálního kontaminantu ve vzorku a v některých případech i k přesnému určení druhu, se v posledních letech ukazuje i HRM RT-PCR. Jde o metodu, která je založena na PCR, univerzálních primerech použitých pro amplifikaci ribozomálních, jaderných i nejaderných genů a ITS a použití fluorescenčních barev. Po skončení amplifikace je analyzována křivka tání vzniklých amplikonů s vysokým rozlišením, přičemž veškeré výstupy jsou v reálném čase, tedy jde o velice rychlou metodu, kdy výsledek může být znám již během několika hodin. V rámci použití uvedených metod se ukazuje, že spektrum kontaminujících druhů je širší, než je v povědomí potravinářů a veřejnosti. Tyto metody umožňují identifikovat fungální kontaminanty z čistých kolonií nebo směsných vzorků. Citace: Kavková M., Bazalová O., Cihlář J., Dráb V.: Fungální kontaminanty v sýrech a v prostředí sýráren. Ostatní – PP prezentace, sborník abstraktů. Konference: MLÉKO a SÝRY, 25.01.2024, Praha. Sborník abstraktů z konference Celostátní přehlídky sýrů 2024 a Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry str. 7.

  • Název v anglickém jazyce

    Fungal contaminants in cheese and in the cheesemaking environment

  • Popis výsledku anglicky

    The workshop report includes a summary of target dairy fungal contaminants that cause damage and decay of dairy products, particularly cheeses. The presentation also serves as a modern and actual methodology based on molecular methods to detect and identify fungal contaminants. Citation: Kavková M., Bazalová O., Cihlář J., Dráb V.: Fungal contaminants in cheeses and in the environment of cheese factories. Other – PP presentations, collection of abstracts. Conference: MILK and CHEESES, 25.01.2024, Prague. Collection of abstracts from the conference National Cheese Shows 2024 and Results of the shows and collection of contributions of the conference Milk and Cheeses p. 7.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů