Fungální kontaminanty v sýrech a v prostředí sýráren
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000045" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000045 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fungální kontaminanty v sýrech a v prostředí sýráren
Popis výsledku v původním jazyce
Popis výsledku v původním jazyce Fungální kontaminanty sýrů a výrobních prostor sýráren zahrnují široké spektrum vláknitých mikromycet a kvasinek, které mohou negativně ovlivňovat technologii výroby sýrů, znehodnocovat sýry po stránce senzorické a také produkovat řadu nežádoucích a zdraví poškozujících či alergizujících metabolitů. Četnost výskytu fungálních kontaminantů a jejich druhové spektrum souvisí s druhem sýra, specifickou technologií výroby, čistotou výrobního prostředí, kvalitou vstupních surovin a také s ročním obdobím. Izolace a determinace fungálních kontaminantů ze sýrové matrice zahrnuje jak klasické mikrobiologické postupy a rozbory, tak moderní molekulárně-genetické přístupy, které specifikují taxonomickou příslušnost kontaminujícího agens. Detekovat výskyt kontaminantů lze navržením specifického markeru a pomocí PCR reakce vyloučit či potvrdit výskyt kontaminujícího druhu s podporou následného sekvenování vzniklého PCR produktu a specifickými kultivacemi. U rodů Penicillium spp, Aspergillus spp. a Cladosporium spp. je vhodné pro identifikaci použít tzv. barkódování, tedy použít kromě ITS spektra i další jaderné i nejaderné markery a sekvenované produkty pak porovnat v databázích. Jako velmi nadějnou metodou, kterou lze použít k odhalení přítomnosti fungálního kontaminantu ve vzorku a v některých případech i k přesnému určení druhu, se v posledních letech ukazuje i HRM RT-PCR. Jde o metodu, která je založena na PCR, univerzálních primerech použitých pro amplifikaci ribozomálních, jaderných i nejaderných genů a ITS a použití fluorescenčních barev. Po skončení amplifikace je analyzována křivka tání vzniklých amplikonů s vysokým rozlišením, přičemž veškeré výstupy jsou v reálném čase, tedy jde o velice rychlou metodu, kdy výsledek může být znám již během několika hodin. V rámci použití uvedených metod se ukazuje, že spektrum kontaminujících druhů je širší, než je v povědomí potravinářů a veřejnosti. Tyto metody umožňují identifikovat fungální kontaminanty z čistých kolonií nebo směsných vzorků. Citace: Kavková M., Bazalová O., Cihlář J., Dráb V.: Fungální kontaminanty v sýrech a v prostředí sýráren. Ostatní – PP prezentace, sborník abstraktů. Konference: MLÉKO a SÝRY, 25.01.2024, Praha. Sborník abstraktů z konference Celostátní přehlídky sýrů 2024 a Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry str. 7.
Název v anglickém jazyce
Fungal contaminants in cheese and in the cheesemaking environment
Popis výsledku anglicky
The workshop report includes a summary of target dairy fungal contaminants that cause damage and decay of dairy products, particularly cheeses. The presentation also serves as a modern and actual methodology based on molecular methods to detect and identify fungal contaminants. Citation: Kavková M., Bazalová O., Cihlář J., Dráb V.: Fungal contaminants in cheeses and in the environment of cheese factories. Other – PP presentations, collection of abstracts. Conference: MILK and CHEESES, 25.01.2024, Prague. Collection of abstracts from the conference National Cheese Shows 2024 and Results of the shows and collection of contributions of the conference Milk and Cheeses p. 7.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů