Vliv doby chlazení na složení bazénového vzorku mléka v zimním období
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00200204" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00200204 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv doby chlazení na složení bazénového vzorku mléka v zimním období
Popis výsledku v původním jazyce
Mléko je obvykle chlazené nebo zmrazené kvůli zpomalení kažení. Chlazení syrového mléka, které není prodáno do dvou hodin, je definováno vyhláškou č. 289/2007 Sb. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv doby chlazení na obsahové složky bazénového vzorkumléka v zimních měsících. Bazénové vzorky mléka, použité pro tuto práci, pocházely ze Školního zemědělského podniku v Žabčicích (GPS49°0'51.786"N, 16°36'14.809"E), který se zabývá chovem holštýnského skotu. V průběhu 22 týdnů (od 13. 11. 2012 do 9. 4. 2013) byly jednou týdně, v rámci jednoho dne, odebrány bazénové vzorky mléka (n = 20), které představovaly ranní nádoj. Stanovení obsahových složek mléka (obsah bílkovin, tuku, laktózy a tukuprosté sušiny) bylo provedeno v laboratoři na Ústavu chovu a šlechtění zvířat Mendelovy univerzity v Brně. Na základě analýzy bazénových vzorků nebyl zaznamenán ani u jednoho ze sledovaných parametrů statisticky průkazný vliv (P > 0,05) na změnu v zastoupení základních složek ve vzorcích mléka s prodl
Název v anglickém jazyce
Effect of cooling time on bulk milk samples composition in winter
Popis výsledku anglicky
Milk is usually cooling or frozen due to slow spoilage. Cooling raw milk that isn't sold in two hours, is defined by Decree No. 289/2007 Coll. The aim of this research was to evaluate the effect of cooling time on composition of bulk milk samples in winter. Bulk milk samples, used for this work came from the School Farm in Žabčice (GPS49 ° 0'51 .786 "N, 16 ° 36'14 .809" E), which are kept Holstein cattle. In period of 22 weeks (from 13 to 9 11th 2012 4th 2013) were once a week collected bulk milk samples (n = 20), which represented the morning milk yield. Milk components content (protein content, fat content, lactose content and solids non-fat content) was measured in a laboratory of deparment of Animal Breeding, Mendel University in Brno. Based on theanalysis of the samples there wasn't observed statistically significant effect (P> 0.05) between changes in milk parameters and time of cooling. However, it was found statistically insignificant trend that with increasing duration of coo
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků X.
ISBN
978-80-7375-755-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
68-71
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
16. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—