Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv doby chlazení na složení bazénového vzorku mléka v zimním období

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00200204" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00200204 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv doby chlazení na složení bazénového vzorku mléka v zimním období

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mléko je obvykle chlazené nebo zmrazené kvůli zpomalení kažení. Chlazení syrového mléka, které není prodáno do dvou hodin, je definováno vyhláškou č. 289/2007 Sb. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv doby chlazení na obsahové složky bazénového vzorkumléka v zimních měsících. Bazénové vzorky mléka, použité pro tuto práci, pocházely ze Školního zemědělského podniku v Žabčicích (GPS49°0'51.786"N, 16°36'14.809"E), který se zabývá chovem holštýnského skotu. V průběhu 22 týdnů (od 13. 11. 2012 do 9. 4. 2013) byly jednou týdně, v rámci jednoho dne, odebrány bazénové vzorky mléka (n = 20), které představovaly ranní nádoj. Stanovení obsahových složek mléka (obsah bílkovin, tuku, laktózy a tukuprosté sušiny) bylo provedeno v laboratoři na Ústavu chovu a šlechtění zvířat Mendelovy univerzity v Brně. Na základě analýzy bazénových vzorků nebyl zaznamenán ani u jednoho ze sledovaných parametrů statisticky průkazný vliv (P > 0,05) na změnu v zastoupení základních složek ve vzorcích mléka s prodl

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of cooling time on bulk milk samples composition in winter

  • Popis výsledku anglicky

    Milk is usually cooling or frozen due to slow spoilage. Cooling raw milk that isn't sold in two hours, is defined by Decree No. 289/2007 Coll. The aim of this research was to evaluate the effect of cooling time on composition of bulk milk samples in winter. Bulk milk samples, used for this work came from the School Farm in Žabčice (GPS49 ° 0'51 .786 "N, 16 ° 36'14 .809" E), which are kept Holstein cattle. In period of 22 weeks (from 13 to 9 11th 2012 4th 2013) were once a week collected bulk milk samples (n = 20), which represented the morning milk yield. Milk components content (protein content, fat content, lactose content and solids non-fat content) was measured in a laboratory of deparment of Animal Breeding, Mendel University in Brno. Based on theanalysis of the samples there wasn't observed statistically significant effect (P> 0.05) between changes in milk parameters and time of cooling. However, it was found statistically insignificant trend that with increasing duration of coo

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků X.

  • ISBN

    978-80-7375-755-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    68-71

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    16. 5. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku