Vliv doby mražení na vybrané parametry bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského plemene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00211736" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00211736 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv doby mražení na vybrané parametry bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského plemene
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnotit vliv doby mražení na vybrané parametry bazénových vzorků mléka. Zaznamenání případných změn ve složení nebo vlastnostech mléka během skladování mražením je důležité v případě nutnosti vzorky uchovat a analyzovat později. Bazénové vzorky mléka pocházely od dojnic holštýnského plemene chovaných na Školním zemědělském podniku v Žabčicích. Mléko z ranního dojení bylo odebíráno 1x týdně v období od 13. 11. 2012 do 15. 10. 2013 a v laboratoři stejným poměrem rozděleno na vzorky 0, 24 hod., 7 dní, 28 dní. Vzorek 0 byl okamžitě rozborován, ostatní vzorky byly zmraženy a rozborovány po 24 hodinách, 7 dnech a 28 dnech. Průměrné hodnoty měřených ukazatelů u všech vzorků (n=172) za celé sledované období byly: pH 6,61, titrační kyselost 6,54 °SH, obsah tuku 3,86 %, obsah bílkovin 3,20 %, obsah laktózy 4,77 %, tukuprostá sušina (TPS) 8,68 %, bod mrznutí mléka -0,556 °C, syřitelnost 209 sec., třída kvality sýřeniny 2. Byl zjištěn statisticky velmi vysoce průkazný (P 0,001)
Název v anglickém jazyce
Effect of freezing on selected parameters of bulk milk samples from Holstein dairy cows
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the effect of freezing time on selected parameters of bulk milk samples. Record any changes in the composition of the milk or freezing during storage is important when necessary to preserve the samples and analyzed later. The bulk milk samples came from cows of the Holstein breed kept at the farm in Žabčice. The milk from the morning milking were collected 1 week in the period from 13. 11. 2012 to 15. 10. 2013 and in the laboratory by the same ratio divided into samples 0, 24 hrs., 7 days, 28 days. The sample was immediately analysed 0, the other samples were frozen and analyzedafter 24 hours, 7 days and 28 days. The average values of the measured parameters for all samples (n = 172) for the entire period were: pH 6.61, titratable acidity of 6.54 ° SH, fat content 3.86%, 3.20% protein content, lactose content of 4.77 % non-fat dry matter (TPS) 8.68%, milk freezing point -0.556 ° C, syřitelnost 209 sec., second class quality curds was a statistically
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
113-116
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Technická 5, 166 28 Praha 6
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 1. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—