Novel Approaches in Mathematical Description of Hen Egg Geometry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00200455" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00200455 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/10942912.2011.595028" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1080/10942912.2011.595028</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/10942912.2011.595028" target="_blank" >10.1080/10942912.2011.595028</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Novel Approaches in Mathematical Description of Hen Egg Geometry
Popis výsledku v původním jazyce
Precise quantification of the profile of a hen egg can provide a powerful tool for analysis of egg shape and following solving of various technological problems. The article presents a new approach of the eggshell geometry determination using and analyzing the egg digital image and edge detection techniques. The detected points on the eggshell contour were fitted by the Fourier series. The obtained equations describing an egg profile were used to calculate the egg volume, surface area, and radius of curvature with a much higher degree of precision in comparison with previously published approaches. It was shown that radii of curvature at the critical points of the egg profile are independent on the egg shape index. The article shows and quantifies thelimitations of the common and frequent procedures.
Název v anglickém jazyce
Novel Approaches in Mathematical Description of Hen Egg Geometry
Popis výsledku anglicky
Precise quantification of the profile of a hen egg can provide a powerful tool for analysis of egg shape and following solving of various technological problems. The article presents a new approach of the eggshell geometry determination using and analyzing the egg digital image and edge detection techniques. The detected points on the eggshell contour were fitted by the Fourier series. The obtained equations describing an egg profile were used to calculate the egg volume, surface area, and radius of curvature with a much higher degree of precision in comparison with previously published approaches. It was shown that radii of curvature at the critical points of the egg profile are independent on the egg shape index. The article shows and quantifies thelimitations of the common and frequent procedures.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Food Properties
ISSN
1094-2912
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
1472-1482
Kód UT WoS článku
319382100006
EID výsledku v databázi Scopus
—