Vlastnosti medu a jeho zkoušení na jakost a pravost
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A43908095" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:43908095 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlastnosti medu a jeho zkoušení na jakost a pravost
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem příspěvku je poukázat na možnosti zlepšení přístupu především při zkoušení medu u několika vybra-ných parametrů: fermentace, zahřívání, aktivita enzymů a s tím částečně související antimikrobiální aktivita medů, a poukázat na současné nejčastější způsoby porušování medu. Diskutuje se: a) možnost využití limitu pro obsah glycerinu, b) nevhodnost dvojího přístupu k hodnocení limitu pro HMF, c) nutnost dořešit možnost využití hodnocení medu podle aktivity glukosooxidázy a případně invertázy, d) normovat antimikrobiální aktivitu některých zvláštních druhových medů s vysokými antimikrobiálními účinky. Porušování cizorodými cukry vyžaduje další zkoumání podstaty složení medu a hledání originálních znaků jeho pravosti.
Název v anglickém jazyce
Properties of honey and its testing for quality and authenticity
Popis výsledku anglicky
The aim of this article is to point out possibilities how to improve the testing of honey at following parameters: fermentation, heating, enzyme activity and the partially related antimicrobial activity of honeys and point out the most common ways to present adulteration of honey. There is discussed: a) the content of glycerin in honey, b) the unsuitability of the dual approach to the evaluation of the limit for HMF in the tropical honey, c) evaluation of honey according to enzyme activity of glucosooxidase and possibly invertase and d) standardization of antimicrobial activity of some specific honeys with high antimicrobial activity. Adulteration of honey with different exttraneous sugars require further research in composition of honey to discover original characters of honey authenticity.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
456-457
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—