Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vlastnosti medu a jeho zkoušení na jakost a pravost

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A43908095" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:43908095 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vlastnosti medu a jeho zkoušení na jakost a pravost

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem příspěvku je poukázat na možnosti zlepšení přístupu především při zkoušení medu u několika vybra-ných parametrů: fermentace, zahřívání, aktivita enzymů a s tím částečně související antimikrobiální aktivita medů, a poukázat na současné nejčastější způsoby porušování medu. Diskutuje se: a) možnost využití limitu pro obsah glycerinu, b) nevhodnost dvojího přístupu k hodnocení limitu pro HMF, c) nutnost dořešit možnost využití hodnocení medu podle aktivity glukosooxidázy a případně invertázy, d) normovat antimikrobiální aktivitu některých zvláštních druhových medů s vysokými antimikrobiálními účinky. Porušování cizorodými cukry vyžaduje další zkoumání podstaty složení medu a hledání originálních znaků jeho pravosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Properties of honey and its testing for quality and authenticity

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this article is to point out possibilities how to improve the testing of honey at following parameters: fermentation, heating, enzyme activity and the partially related antimicrobial activity of honeys and point out the most common ways to present adulteration of honey. There is discussed: a) the content of glycerin in honey, b) the unsuitability of the dual approach to the evaluation of the limit for HMF in the tropical honey, c) evaluation of honey according to enzyme activity of glucosooxidase and possibly invertase and d) standardization of antimicrobial activity of some specific honeys with high antimicrobial activity. Adulteration of honey with different exttraneous sugars require further research in composition of honey to discover original characters of honey authenticity.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    456-457

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus