Association of single nucleotide polymorphism in TG, LEP and SCD1 genes with carcass traits in Highland and Galloway cattle
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A43908908" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:43908908 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2013/mnet_2013_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2013/mnet_2013_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Association of single nucleotide polymorphism in TG, LEP and SCD1 genes with carcass traits in Highland and Galloway cattle
Popis výsledku v původním jazyce
This work deals with the influence of selected polymorphisms in TG, LEP and SCD1 genes on quality of beef (composition and fatty acids content). Testing of selected polymorphisms for meat quality was carried out on 19 bulls and 58 mothers of extensive breeds of cattle (Galloway and Highland). For detection of SNPs PCR-RFLP method was used. In a group of 19 bulls and 58 mothers the frequency of alleles and genotypes was detected. Based on the association analysis no significant influence was found on meat composition with emphasis on IMF content. The polymorphisms in TG, LEP and SCD1 genes differs significantly in fatty acid composition. C422T polymorphism of the TG gene has a significant effect (p <0.05) on myristic acid content, C73T polymorphism of the LEP gene has a highly significant effect (p <0.01) in palmitic acid content and a significant effect (p <0.05) on myristooleic acid content, C878T polymorphism of the SCD1 gene has a significant effect (p <0.05) on myristic acid, linol
Název v anglickém jazyce
Association of single nucleotide polymorphism in TG, LEP and SCD1 genes with carcass traits in Highland and Galloway cattle
Popis výsledku anglicky
This work deals with the influence of selected polymorphisms in TG, LEP and SCD1 genes on quality of beef (composition and fatty acids content). Testing of selected polymorphisms for meat quality was carried out on 19 bulls and 58 mothers of extensive breeds of cattle (Galloway and Highland). For detection of SNPs PCR-RFLP method was used. In a group of 19 bulls and 58 mothers the frequency of alleles and genotypes was detected. Based on the association analysis no significant influence was found on meat composition with emphasis on IMF content. The polymorphisms in TG, LEP and SCD1 genes differs significantly in fatty acid composition. C422T polymorphism of the TG gene has a significant effect (p <0.05) on myristic acid content, C73T polymorphism of the LEP gene has a highly significant effect (p <0.01) in palmitic acid content and a significant effect (p <0.05) on myristooleic acid content, C878T polymorphism of the SCD1 gene has a significant effect (p <0.05) on myristic acid, linol
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED1.1.00%2F02.0068" target="_blank" >ED1.1.00/02.0068: CEITEC - central european institute of technology</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2013: Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7375-908-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
732-736
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 11. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000366464800128