Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dynamics of changes in the protein profile of barley grain during the brewing process using differentiated fertilization with nitrogen and sulphur

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A43908923" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:43908923 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2013/mnet_2013_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2013/mnet_2013_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Dynamics of changes in the protein profile of barley grain during the brewing process using differentiated fertilization with nitrogen and sulphur

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Our objective was to check out the effect of nitrogen fertilizers and nitrogen fertilizers with sulphur in nutrition of spring barley (variety Bojos). The quality of protein complex was determined on grain samples. The application of sulphur showed alsoin the fractional composition of the proteinous complex. The representation of high-molecular D-hordeins (S-rich) and the LMW glutelins (S-rich) was demonstrably increased in variants with applied sulphur. The sum of albumin, globulin fraction and D-hordeins in wholemeal groats moved between 13.4 - 17.7 %. The changes of fractional protein composition caused by degradation of high-molecular compounds during malting were confirmed. The content of D-hordeins, soluble albumins and globulins in the malt incomparison with barley corn is markedly increased (increase between 7.3 - 14.1 %). There is a hypothesis for increase of contents of soluble nitrogen in the wort, which is indispensable for propagation of yeast and fast fermentation.

  • Název v anglickém jazyce

    Dynamics of changes in the protein profile of barley grain during the brewing process using differentiated fertilization with nitrogen and sulphur

  • Popis výsledku anglicky

    Our objective was to check out the effect of nitrogen fertilizers and nitrogen fertilizers with sulphur in nutrition of spring barley (variety Bojos). The quality of protein complex was determined on grain samples. The application of sulphur showed alsoin the fractional composition of the proteinous complex. The representation of high-molecular D-hordeins (S-rich) and the LMW glutelins (S-rich) was demonstrably increased in variants with applied sulphur. The sum of albumin, globulin fraction and D-hordeins in wholemeal groats moved between 13.4 - 17.7 %. The changes of fractional protein composition caused by degradation of high-molecular compounds during malting were confirmed. The content of D-hordeins, soluble albumins and globulins in the malt incomparison with barley corn is markedly increased (increase between 7.3 - 14.1 %). There is a hypothesis for increase of contents of soluble nitrogen in the wort, which is indispensable for propagation of yeast and fast fermentation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2013: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-908-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    585-591

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    20. 11. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000366464800101