Dynamics of changes in the protein profile of barley grain during the brewing process using differentiated fertilization with nitrogen and sulphur
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A43908923" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:43908923 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2013/mnet_2013_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2013/mnet_2013_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Dynamics of changes in the protein profile of barley grain during the brewing process using differentiated fertilization with nitrogen and sulphur
Popis výsledku v původním jazyce
Our objective was to check out the effect of nitrogen fertilizers and nitrogen fertilizers with sulphur in nutrition of spring barley (variety Bojos). The quality of protein complex was determined on grain samples. The application of sulphur showed alsoin the fractional composition of the proteinous complex. The representation of high-molecular D-hordeins (S-rich) and the LMW glutelins (S-rich) was demonstrably increased in variants with applied sulphur. The sum of albumin, globulin fraction and D-hordeins in wholemeal groats moved between 13.4 - 17.7 %. The changes of fractional protein composition caused by degradation of high-molecular compounds during malting were confirmed. The content of D-hordeins, soluble albumins and globulins in the malt incomparison with barley corn is markedly increased (increase between 7.3 - 14.1 %). There is a hypothesis for increase of contents of soluble nitrogen in the wort, which is indispensable for propagation of yeast and fast fermentation.
Název v anglickém jazyce
Dynamics of changes in the protein profile of barley grain during the brewing process using differentiated fertilization with nitrogen and sulphur
Popis výsledku anglicky
Our objective was to check out the effect of nitrogen fertilizers and nitrogen fertilizers with sulphur in nutrition of spring barley (variety Bojos). The quality of protein complex was determined on grain samples. The application of sulphur showed alsoin the fractional composition of the proteinous complex. The representation of high-molecular D-hordeins (S-rich) and the LMW glutelins (S-rich) was demonstrably increased in variants with applied sulphur. The sum of albumin, globulin fraction and D-hordeins in wholemeal groats moved between 13.4 - 17.7 %. The changes of fractional protein composition caused by degradation of high-molecular compounds during malting were confirmed. The content of D-hordeins, soluble albumins and globulins in the malt incomparison with barley corn is markedly increased (increase between 7.3 - 14.1 %). There is a hypothesis for increase of contents of soluble nitrogen in the wort, which is indispensable for propagation of yeast and fast fermentation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2013: Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7375-908-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
585-591
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 11. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000366464800101