Comparison of the carcass and beef quality of Czech Fleckvieh bulls with genotype TT for leptin and bulls of Charolais and Galloway breeds
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00212668" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00212668 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/14:43887314 RIV/49608851:_____/14:#0000603
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparison of the carcass and beef quality of Czech Fleckvieh bulls with genotype TT for leptin and bulls of Charolais and Galloway breeds
Popis výsledku v původním jazyce
The objective of the present study was to compare the quality of the meat of bulls genotyped for leptin (TT) of the Czech Fleckvieh cattle with Charolais and Galloway bulls. Analysed were 136 bulls. The quality of the carcass body was significantly the highest in Charolais bulls as compared with bulls of the Czech Fleckvieh cattle. The percentage of bones in the weight of the carcass body was virtually the same in all breeds (20.49%; 20.28%; 20.24%, respectively). Indicators of the nutritional quality apart from the energetic value of meat of the Galloway and Charolais breeds were not significantly (p>0.05) affected by the breed. The smallest diameter of muscle fibres was detected in the Czech Fleckvieh cattle as compared to the Galloway and Charolaisbreeds
Název v anglickém jazyce
Comparison of the carcass and beef quality of Czech Fleckvieh bulls with genotype TT for leptin and bulls of Charolais and Galloway breeds
Popis výsledku anglicky
The objective of the present study was to compare the quality of the meat of bulls genotyped for leptin (TT) of the Czech Fleckvieh cattle with Charolais and Galloway bulls. Analysed were 136 bulls. The quality of the carcass body was significantly the highest in Charolais bulls as compared with bulls of the Czech Fleckvieh cattle. The percentage of bones in the weight of the carcass body was virtually the same in all breeds (20.49%; 20.28%; 20.24%, respectively). Indicators of the nutritional quality apart from the energetic value of meat of the Galloway and Charolais breeds were not significantly (p>0.05) affected by the breed. The smallest diameter of muscle fibres was detected in the Czech Fleckvieh cattle as compared to the Galloway and Charolaisbreeds
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Animal Breeding 2014
ISBN
978-80-7375-895-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
36-45
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelu v Brně
Datum konání akce
9. 1. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—