Kvalita kravského mleziva vlivem suplementace krmného doplňku v době stání na sucho
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00217280" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00217280 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita kravského mleziva vlivem suplementace krmného doplňku v době stání na sucho
Popis výsledku v původním jazyce
V našem experimentu bylo zařazeno 40 plemenic českého strakatého skotu. Cílem experimentu bylo zhodnotit změnu obsahu imunoglobulinů třídy G v mlezivu plemenic po doplnění selenu ke stávající krmné dávce. Krmný doplněk byl zkrmován cca 23 dní před předpokládaným porodem. Mlezivo bylo odebíráno vždy při ranním a odpoledním dojení a byl zaznamenán čas od porodu v minutách. V mlezivu bylo provedeno kvantitativní stanovení protilátek Ig G metodou enzymově značené imunoanalýzy (ELISA). Prvotelky kontrolní skupiny při prvním odběru dosahovaly hodnot Ig G 48,7 - 5,27 g/l a pokusné skupiny 59,3 - 4,71 g/l Ig G. U plemenic na vyšších laktacích byly naměřeny hodnoty 54,2 - 2,89 Ig G g/l v kontrolní skupině a u pokusné skupiny 51,0 - 4,40 Ig G g/l při prvním odběru. Závěrem lze konstatovat, že nebyl prokázán statisticky průkazný vliv přídavku selenu na obsah Ig G v mlezivu krav.
Název v anglickém jazyce
Quality cow colostrum supplementation influence of feed supplement during the dry cows
Popis výsledku anglicky
In our experiment involved 40 cows Czech Fleckvieh cattle. The aim was to evaluate the experimental observation changes the content of immunoglobulin G in colostrum after supplementation of selenium in the diet cows. Feed supplement was fed to about 23 days before expected parturition. The colostrum was collected always in the morning and afternoon milking time and was recorded time from birth in minutes. Colostrum was a quantitative determination of Ig G form Bovine biological samples using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Heifers of the control group at the first sampling Ig G reached values of 48.7 - 5.27 g/l and in the experimental group 59.3 - 4.71 g/l Ig G. The cows at higher values were 54.2 - 2.89 Ig G g/l in the control group, and the experimental group 51.0 - 4.40 Ig G g/l during the first collection. We can conclude that there is no statistically significant effect of the added selenium to increase the content of Ig G in colostrum cows.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
43
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
36-37
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—