Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita kravského mleziva vlivem suplementace krmného doplňku v době stání na sucho

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00217280" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00217280 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita kravského mleziva vlivem suplementace krmného doplňku v době stání na sucho

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V našem experimentu bylo zařazeno 40 plemenic českého strakatého skotu. Cílem experimentu bylo zhodnotit změnu obsahu imunoglobulinů třídy G v mlezivu plemenic po doplnění selenu ke stávající krmné dávce. Krmný doplněk byl zkrmován cca 23 dní před předpokládaným porodem. Mlezivo bylo odebíráno vždy při ranním a odpoledním dojení a byl zaznamenán čas od porodu v minutách. V mlezivu bylo provedeno kvantitativní stanovení protilátek Ig G metodou enzymově značené imunoanalýzy (ELISA). Prvotelky kontrolní skupiny při prvním odběru dosahovaly hodnot Ig G 48,7 - 5,27 g/l a pokusné skupiny 59,3 - 4,71 g/l Ig G. U plemenic na vyšších laktacích byly naměřeny hodnoty 54,2 - 2,89 Ig G g/l v kontrolní skupině a u pokusné skupiny 51,0 - 4,40 Ig G g/l při prvním odběru. Závěrem lze konstatovat, že nebyl prokázán statisticky průkazný vliv přídavku selenu na obsah Ig G v mlezivu krav.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality cow colostrum supplementation influence of feed supplement during the dry cows

  • Popis výsledku anglicky

    In our experiment involved 40 cows Czech Fleckvieh cattle. The aim was to evaluate the experimental observation changes the content of immunoglobulin G in colostrum after supplementation of selenium in the diet cows. Feed supplement was fed to about 23 days before expected parturition. The colostrum was collected always in the morning and afternoon milking time and was recorded time from birth in minutes. Colostrum was a quantitative determination of Ig G form Bovine biological samples using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Heifers of the control group at the first sampling Ig G reached values of 48.7 - 5.27 g/l and in the experimental group 59.3 - 4.71 g/l Ig G. The cows at higher values were 54.2 - 2.89 Ig G g/l in the control group, and the experimental group 51.0 - 4.40 Ig G g/l during the first collection. We can conclude that there is no statistically significant effect of the added selenium to increase the content of Ig G in colostrum cows.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    43

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    36-37

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus