Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv suplementace selenu do krmné dávky na obsah Ig G v séru krav

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00216103" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00216103 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv suplementace selenu do krmné dávky na obsah Ig G v séru krav

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V našem experimentu bylo zařazeno 26 plemenic Českého strakatého skotu. Cílem experimentu bylo zhodnotit změnu obsahu imunoglobulinů třídy G v krvi plemenic po doplnění selenu ke stávající krmné dávce. Krev byla odebrána průměrně 23 dní před očekávaným porodem, a druhý odběr do 24 hodin po porodu. V krvi bylo provedeno kvantitativní stanovení protilátek Ig G metodou sendvičové, enzymově značené imunoanalýzy (ELISA).Kontrolní skupina dosáhla hodnot 12,8 - 5,16 Ig G g/l-1 při odběru krve před přidáním krmného doplňku a po porodu 11,1 - 2,54 g/l-1. Pokusná skupina dosáhla hodnoty 14,1 - 4,84 Ig G g/l-1 pro odběr krve před přidáním krmného doplňku a po porodu dosahovaly hodnoty Ig G 12,8 - 2,30 g/l-1. Závěrem lze konstatovat, že nebyl prokázán statistickyprůkazný vliv přídavku selenu na obsah Ig G v krvi krav.

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of selenium supplementation to the diet on the content of serum Ig G cows

  • Popis výsledku anglicky

    In our experiment involved 26 cows Czech Fleckvieh cattle. The aim was to evaluate the experimental observation changes the content of immunoglobulin G in blood after supplementation of selenium in the diet cows. Blood was taken about 23 days before theexpected date of birth and postpartum. Blood was a quantitative determination of Ig G form Bovine biological samples using sandwich, enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). The control group reached values 12.8 - 5.16 Ig G g/l-1 for sampling before feeding feed supplement and take postpartum values 11.1 - 2.54 g/l-1. The experimental group reached values 14.1 - 4.84 Ig G g/l-1 for sampling before feeding feed supplement and take postpartum values 12.8 - 2.30 g/l-1. We can conclude that there is no statistically significant effect of the added selenium to increase the content of Ig G in blood cows.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    44-45

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus