Antimikrobiální účinky Cinnamomum zeylanicum na mikrobiologickou kvalitu syrovátky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00217857" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00217857 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antimikrobiální účinky Cinnamomum zeylanicum na mikrobiologickou kvalitu syrovátky
Popis výsledku v původním jazyce
Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt v mlékárenském průmyslu při výrobě sýrů, tvarohů a kaseinátů. Bez následného ošetření je díky svému pH a obsahu hlavních složek vhodným substrátem pro mikroorganismy. V poslední době je věnována zvýšená pozornost přírodním konzervantům -- bioaktivním látkám z rostlin, které by mohly zlepšit i mikrobiologickou jakost a stabilitu syrovátky. V této práci byl zkoumán vliv přídavku esenciálního oleje kůry skořicovníku cejlonského na mikrobiologickou kvalitu syrovátky. Došlo k potlačení růstu několika skupin mikroorganismů. Bylo zjištěno, že skořice má prokazatelné inhibiční účinky. Zřejmě by tedy bylo možné ji použít jako přírodní konzervační činidlo pro zlepšení mikrobiologické jakosti syrovátky.
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial Effects of Cinnamomum Zeylanicum on Microbiological Quality of Whey
Popis výsledku anglicky
The wey originates as a by-product in dairy industry. It is without subsequent treatment because of its pH and main compounds content eligible substrate for microorganisms. In recent years , the attention is concentrated on bioactive compounds from plants, that could improve microbiological quality and stability of whey. In this work, the effect of added Cinnamomum zeylanicum essential oil was researched. Essential oil supressed several groups of microorganisms. It was found, that the Cinnamomum zeylanicum essential oil has proven inhibitory effects. It could be probably use as a natural preservative for improve of whey microbiological quality.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků XI.
ISBN
978-80-7375-970-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1,613 00 Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
15. 5. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—