Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimikrobiální účinky Cinnamomum zeylanicum na mikrobiologickou kvalitu syrovátky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00217857" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00217857 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antimikrobiální účinky Cinnamomum zeylanicum na mikrobiologickou kvalitu syrovátky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt v mlékárenském průmyslu při výrobě sýrů, tvarohů a kaseinátů. Bez následného ošetření je díky svému pH a obsahu hlavních složek vhodným substrátem pro mikroorganismy. V poslední době je věnována zvýšená pozornost přírodním konzervantům -- bioaktivním látkám z rostlin, které by mohly zlepšit i mikrobiologickou jakost a stabilitu syrovátky. V této práci byl zkoumán vliv přídavku esenciálního oleje kůry skořicovníku cejlonského na mikrobiologickou kvalitu syrovátky. Došlo k potlačení růstu několika skupin mikroorganismů. Bylo zjištěno, že skořice má prokazatelné inhibiční účinky. Zřejmě by tedy bylo možné ji použít jako přírodní konzervační činidlo pro zlepšení mikrobiologické jakosti syrovátky.

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial Effects of Cinnamomum Zeylanicum on Microbiological Quality of Whey

  • Popis výsledku anglicky

    The wey originates as a by-product in dairy industry. It is without subsequent treatment because of its pH and main compounds content eligible substrate for microorganisms. In recent years , the attention is concentrated on bioactive compounds from plants, that could improve microbiological quality and stability of whey. In this work, the effect of added Cinnamomum zeylanicum essential oil was researched. Essential oil supressed several groups of microorganisms. It was found, that the Cinnamomum zeylanicum essential oil has proven inhibitory effects. It could be probably use as a natural preservative for improve of whey microbiological quality.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků XI.

  • ISBN

    978-80-7375-970-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1,613 00 Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    15. 5. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku