Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalitativní parametry syrovátky s přídavkem vybraných silic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00214073" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00214073 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalitativní parametry syrovátky s přídavkem vybraných silic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Biokonzervace je stále žádanějším odvětvím. Práce se zabývala prodloužením údržnosti syrovátky (titrační kyselost, pH) a zajištění mikrobiologické stability přídavkem silic ve zvolených koncentracích (Anýz vonný, Heřmánek modrý, Šalvěj lékařská) do syrovátky. Syrovátka vznikla při vlastní výrobě čerstvých sýrů. Vzorky byly skladovány po dobu 14 dní v chladničce při teplotě pod 9 °C. Aplikace silic Anýzu vonného, Heřmánku modrého a Šalvěje lékařské do syrovátky ve zvolených koncentracích nezpůsobila významnější prodloužení trvanlivosti (parametry pH a titrační kyselost). Z výsledků mikrobiologických rozborů syrovátky vyplývá, že silice Šalvěje lékařské byla schopna pozitivně ovlivnit celkové počty mikroorganismů a termorezistentní aerobní mikroorganismy. Přídavek Heřmánku modrého potlačil po celou dobu skladování skupinu plísní a kvasinek. Silice anýzu vonného zabránila rozvoji termorezistentních anaerobních mikroorganismů. Bylo by vhodné na tuto práci dále navázat modelovými pokusy se

  • Název v anglickém jazyce

    Qualitative parameters of whey with added selected essential oils

  • Popis výsledku anglicky

    Bioconservation is still more desirable sectors. The work shows the results of the shelf-life extension of whey (titratable acidity, pH) and microbiological stability by adding essential oils (Anise, Chamomile Blue, Sage) into whey. Whey was made duringthe production of fresh cheese. The samples were stored for 14 days in a refrigerator at a temperature of below 9°C. Application of Anise esssential oil, Chamomile blue and Sage into whey in the concentrations did not cause significant prolongation of shelf-life (parameters pH and titratable acidity). The results of microbiological analyzes show that Sage essential oil was able to positively affect the total plate count and thermo resistant aerobic microorganisms. The addition of Chamomile Blue essential oil suppressed grow of molds and yeasts. The essential oil of Anise was able to prevent the development of thermo resistant anaerobic microorganisms. Whey in combination with essential oils could find application not only in food but al

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014

  • ISBN

    978-80-7375-944-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    405-410

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    5. 3. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku