Effect of some essential oils on the shelf life of whey
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909031" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://acta.mendelu.cz/media/pdf/actaun_2016064010177.pdf" target="_blank" >http://acta.mendelu.cz/media/pdf/actaun_2016064010177.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201664010177" target="_blank" >10.11118/actaun201664010177</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of some essential oils on the shelf life of whey
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this work was to determine whether the addition of diff erent herbal oils (anise, sweet basil, blue chamomile, clove, true cinnamon, common sage) into whey will extend its shelf life. Changes in pH, titration acidity and microbiological analysis of whey during storage life were chosen as parameters for monitoring of whey shelf life. Based on these analyses possibility of utilization of herbal oils has been confi rmed for the purpose of extension of the lifetime of whey. The use of essential oils blue chamomile and common sage did not help to extend the shelf life of fresh whey. The treatment of whey by herbal essential oils anise, sweet basil, clove and cinnamon extend the shelf life up to 21 days without signifi cant changes in pH and titratable acidity. The results of our study show that essential oils could be used to inhibit microbial spoilage whey and to prolong its shelf life.
Název v anglickém jazyce
Effect of some essential oils on the shelf life of whey
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to determine whether the addition of diff erent herbal oils (anise, sweet basil, blue chamomile, clove, true cinnamon, common sage) into whey will extend its shelf life. Changes in pH, titration acidity and microbiological analysis of whey during storage life were chosen as parameters for monitoring of whey shelf life. Based on these analyses possibility of utilization of herbal oils has been confi rmed for the purpose of extension of the lifetime of whey. The use of essential oils blue chamomile and common sage did not help to extend the shelf life of fresh whey. The treatment of whey by herbal essential oils anise, sweet basil, clove and cinnamon extend the shelf life up to 21 days without signifi cant changes in pH and titratable acidity. The results of our study show that essential oils could be used to inhibit microbial spoilage whey and to prolong its shelf life.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů prostřednictvím bioaktivních látek přirozeně se vyskytujících v potravinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
177-183
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84960086055