Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of some essential oils on the shelf life of whey

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909031" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909031 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://acta.mendelu.cz/media/pdf/actaun_2016064010177.pdf" target="_blank" >http://acta.mendelu.cz/media/pdf/actaun_2016064010177.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201664010177" target="_blank" >10.11118/actaun201664010177</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of some essential oils on the shelf life of whey

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this work was to determine whether the addition of diff erent herbal oils (anise, sweet basil, blue chamomile, clove, true cinnamon, common sage) into whey will extend its shelf life. Changes in pH, titration acidity and microbiological analysis of whey during storage life were chosen as parameters for monitoring of whey shelf life. Based on these analyses possibility of utilization of herbal oils has been confi rmed for the purpose of extension of the lifetime of whey. The use of essential oils blue chamomile and common sage did not help to extend the shelf life of fresh whey. The treatment of whey by herbal essential oils anise, sweet basil, clove and cinnamon extend the shelf life up to 21 days without signifi cant changes in pH and titratable acidity. The results of our study show that essential oils could be used to inhibit microbial spoilage whey and to prolong its shelf life.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of some essential oils on the shelf life of whey

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to determine whether the addition of diff erent herbal oils (anise, sweet basil, blue chamomile, clove, true cinnamon, common sage) into whey will extend its shelf life. Changes in pH, titration acidity and microbiological analysis of whey during storage life were chosen as parameters for monitoring of whey shelf life. Based on these analyses possibility of utilization of herbal oils has been confi rmed for the purpose of extension of the lifetime of whey. The use of essential oils blue chamomile and common sage did not help to extend the shelf life of fresh whey. The treatment of whey by herbal essential oils anise, sweet basil, clove and cinnamon extend the shelf life up to 21 days without signifi cant changes in pH and titratable acidity. The results of our study show that essential oils could be used to inhibit microbial spoilage whey and to prolong its shelf life.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů prostřednictvím bioaktivních látek přirozeně se vyskytujících v potravinách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    177-183

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84960086055