Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimicrobial effects of selected plant extracts on the shelf life of goat whey

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00210168" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00210168 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antimicrobial effects of selected plant extracts on the shelf life of goat whey

  • Popis výsledku v původním jazyce

    One of the possibilities, how we can increase the shelf life of whey, as well as food in general, is using of essential oils and extracts. The aim of this paper was to evaluate the possibility of addition of an aqueous plant extracts to goat whey to ensure its microbiological stability and prolongation of its shelf-life. There were chosen these herbs: lemon balm (Melissa officinalis L.), wild garlic (Allium ursinum L.), rosemary (Rosmarinus officinalis L.) and Baikal skullcap (Scutellaria baicalensis L.). The aqueous extracts in the amount of 5% were added into goat whey. These samples were stored at 6 °C for four weeks. The microbiological analysis (determining the groups: total plate count, coli-form bacteria, enterococci, thermo-resistant microorganisms), measuring of pH and titratable acidity were performed during storage. The rosemary extract was the only one that significantly reduced the titratable acidity of goat whey. The other three extracts showed mild decrease of titratable

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial effects of selected plant extracts on the shelf life of goat whey

  • Popis výsledku anglicky

    One of the possibilities, how we can increase the shelf life of whey, as well as food in general, is using of essential oils and extracts. The aim of this paper was to evaluate the possibility of addition of an aqueous plant extracts to goat whey to ensure its microbiological stability and prolongation of its shelf-life. There were chosen these herbs: lemon balm (Melissa officinalis L.), wild garlic (Allium ursinum L.), rosemary (Rosmarinus officinalis L.) and Baikal skullcap (Scutellaria baicalensis L.). The aqueous extracts in the amount of 5% were added into goat whey. These samples were stored at 6 °C for four weeks. The microbiological analysis (determining the groups: total plate count, coli-form bacteria, enterococci, thermo-resistant microorganisms), measuring of pH and titratable acidity were performed during storage. The rosemary extract was the only one that significantly reduced the titratable acidity of goat whey. The other three extracts showed mild decrease of titratable

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2013 - Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-908-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    614-620

  • Název nakladatele

    Mendel University in Brno, Zemedelska 1, 613 00 Brno, Czech Republic

  • Místo vydání

    Faculty of Agronomy

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    20. 11. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku