Možnosti zpracování syrovátky do potravin za pomocí konzervačních metod využívající účinné látky z rostlin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908205" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908205 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti zpracování syrovátky do potravin za pomocí konzervačních metod využívající účinné látky z rostlin
Popis výsledku v původním jazyce
Dlouhodobými mikrobiologickými analýzami (ověřeno opakováním) byl potvrzen antimikrobiální vliv skořicového a anýzového výluhu. Byly vyvinuty dva výrobky - pevné a tekuté konzistence pro potřeby faremního zpracování syrovátky). Receptura proto byla inovována tak, aby odbourala tyto případné nedostatky a úskalí (slanost, konzistence, údržnost) a vznikl tak PUV 2015-30666 Syromelka. Nápoje kombinovaly využití výluhů k prodloužení doby použitelnosti i požadavky na vysokou senzorickou jakost. Vznikly tak PUV 2015-30664 Nealkoholický míchaný nápoj z kozí syrovátky a PUV 2015-30665 Ochucený syrovátkový nápoj.
Název v anglickém jazyce
The possibilities of whey processing into food using preservation methods using active plant substances
Popis výsledku anglicky
We confirmed the antimicrobial effect of cinnamon and anise extract by long-term microbiological analyzes (verified by repetition). We developed two products - solid and liquid consistency for the needs of farm processing of whey. The recipe has therefore been upgraded so as to eliminate these potential shortcomings and difficulties (salinity, texture, shelf life). This result is PUV 2015-30666 Syromelka. Beverage combined using of extracts to extend the shelf life requirements for high sensory quality.This results are PUV 2015-30664 Non-alcoholic mixed drink made of goat whey and PUV 2015-30665 Flavoured whey drink.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků XII.
ISBN
978-80-7509-254-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
56-58
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—