Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of sire breed on physico-chemical and sensory characteristics of lamb meat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00218866" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00218866 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/14:43873032 RIV/00027014:_____/14:#0001956

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030917401300288X" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030917401300288X</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.06.011" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2013.06.011</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of sire breed on physico-chemical and sensory characteristics of lamb meat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Physicochemical and sensory characteristics of lamb meat were evaluated in crossbred ram lambs from Merino ewes and Oxford Down, Texel, Charollais, Suffolk and Merinolandschaf sires. The lambs were slaughtered at average age 119.2 days, live weight 34.6kg and carcass weight 16.3 kg. Samples of M. longissimus lumborum et thoracis were used for measurements of pH values, electrical conductivity (EC), drip loss, contents of dry matter (DM), protein, intramuscular fat (IMF), ash, and hydroxyproline and forsensory analysis. The breed of sire significantly affected pH 24 and 48 h postmortem, EC 24 h postmortem, protein content and juiciness (P b 0.05). Significant negative correlations between pH48 and DM (minus 0.255) and pH48 and IMF ( minus 0.258) werefound(P < 0.05). A significant positive correlation between EC48 and drip loss (0.366) was observed (P < 0.05). Progeny of Charollais sires had meat of better quality than the others; the highest content of protein and IMF, the lowest dri

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of sire breed on physico-chemical and sensory characteristics of lamb meat

  • Popis výsledku anglicky

    Physicochemical and sensory characteristics of lamb meat were evaluated in crossbred ram lambs from Merino ewes and Oxford Down, Texel, Charollais, Suffolk and Merinolandschaf sires. The lambs were slaughtered at average age 119.2 days, live weight 34.6kg and carcass weight 16.3 kg. Samples of M. longissimus lumborum et thoracis were used for measurements of pH values, electrical conductivity (EC), drip loss, contents of dry matter (DM), protein, intramuscular fat (IMF), ash, and hydroxyproline and forsensory analysis. The breed of sire significantly affected pH 24 and 48 h postmortem, EC 24 h postmortem, protein content and juiciness (P b 0.05). Significant negative correlations between pH48 and DM (minus 0.255) and pH48 and IMF ( minus 0.258) werefound(P < 0.05). A significant positive correlation between EC48 and drip loss (0.366) was observed (P < 0.05). Progeny of Charollais sires had meat of better quality than the others; the highest content of protein and IMF, the lowest dri

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Meat Science

  • ISSN

    0309-1740

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    96

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    88-93

  • Kód UT WoS článku

    327166500012

  • EID výsledku v databázi Scopus