Effect of sire breed on physico-chemical and sensory characteristics of lamb meat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00218866" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00218866 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/14:43873032 RIV/00027014:_____/14:#0001956
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030917401300288X" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030917401300288X</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.06.011" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2013.06.011</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of sire breed on physico-chemical and sensory characteristics of lamb meat
Popis výsledku v původním jazyce
Physicochemical and sensory characteristics of lamb meat were evaluated in crossbred ram lambs from Merino ewes and Oxford Down, Texel, Charollais, Suffolk and Merinolandschaf sires. The lambs were slaughtered at average age 119.2 days, live weight 34.6kg and carcass weight 16.3 kg. Samples of M. longissimus lumborum et thoracis were used for measurements of pH values, electrical conductivity (EC), drip loss, contents of dry matter (DM), protein, intramuscular fat (IMF), ash, and hydroxyproline and forsensory analysis. The breed of sire significantly affected pH 24 and 48 h postmortem, EC 24 h postmortem, protein content and juiciness (P b 0.05). Significant negative correlations between pH48 and DM (minus 0.255) and pH48 and IMF ( minus 0.258) werefound(P < 0.05). A significant positive correlation between EC48 and drip loss (0.366) was observed (P < 0.05). Progeny of Charollais sires had meat of better quality than the others; the highest content of protein and IMF, the lowest dri
Název v anglickém jazyce
Effect of sire breed on physico-chemical and sensory characteristics of lamb meat
Popis výsledku anglicky
Physicochemical and sensory characteristics of lamb meat were evaluated in crossbred ram lambs from Merino ewes and Oxford Down, Texel, Charollais, Suffolk and Merinolandschaf sires. The lambs were slaughtered at average age 119.2 days, live weight 34.6kg and carcass weight 16.3 kg. Samples of M. longissimus lumborum et thoracis were used for measurements of pH values, electrical conductivity (EC), drip loss, contents of dry matter (DM), protein, intramuscular fat (IMF), ash, and hydroxyproline and forsensory analysis. The breed of sire significantly affected pH 24 and 48 h postmortem, EC 24 h postmortem, protein content and juiciness (P b 0.05). Significant negative correlations between pH48 and DM (minus 0.255) and pH48 and IMF ( minus 0.258) werefound(P < 0.05). A significant positive correlation between EC48 and drip loss (0.366) was observed (P < 0.05). Progeny of Charollais sires had meat of better quality than the others; the highest content of protein and IMF, the lowest dri
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Meat Science
ISSN
0309-1740
e-ISSN
—
Svazek periodika
96
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
88-93
Kód UT WoS článku
327166500012
EID výsledku v databázi Scopus
—