A Comparison of Result Reliability for Investigation of Milk Composition by Alternative Analytical Methods in Czech Republic.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00228761" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00228761 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/14:43887653 RIV/26722861:_____/14:#HA12
Výsledek na webu
<a href="http://acta.mendelu.cz/62/5/0929/" target="_blank" >http://acta.mendelu.cz/62/5/0929/</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201462050929" target="_blank" >10.11118/actaun201462050929</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
A Comparison of Result Reliability for Investigation of Milk Composition by Alternative Analytical Methods in Czech Republic.
Popis výsledku v původním jazyce
The milk analyse result reliability is important for assurance of foodstuff chain quality. There are more direct and indirect methods for milk composition measurement (fat (F), protein (P), lactose (L) and solids non fat (SNF) content). The goal was to evaluate some reference and routine milk analytical procedures on result basis. The direct reference analyses were: F, fat content (Röse--Gottlieb method); P, crude protein content (Kjeldahl method); L, lactose (monohydrate, polarimetric method); SNF, solids non fat (gravimetric method). F, P, L and SNF were determined also by various indirect methods: -- MIR (infrared (IR) technology with optical fi lters), 7 instruments in 4 labs; -- MIR--FT (IR spectroscopy with Fourier's transformations), 10 in 6; --ultrasonic method (UM), 3 in 1; -- nalysis by the blue and red box (BRB), 1 v 1. There were used 10 reference milk samples. Coeffi cient of determination (R2), correlation coeffi cient (r) and standard deviation of the mean of individual
Název v anglickém jazyce
A Comparison of Result Reliability for Investigation of Milk Composition by Alternative Analytical Methods in Czech Republic.
Popis výsledku anglicky
The milk analyse result reliability is important for assurance of foodstuff chain quality. There are more direct and indirect methods for milk composition measurement (fat (F), protein (P), lactose (L) and solids non fat (SNF) content). The goal was to evaluate some reference and routine milk analytical procedures on result basis. The direct reference analyses were: F, fat content (Röse--Gottlieb method); P, crude protein content (Kjeldahl method); L, lactose (monohydrate, polarimetric method); SNF, solids non fat (gravimetric method). F, P, L and SNF were determined also by various indirect methods: -- MIR (infrared (IR) technology with optical fi lters), 7 instruments in 4 labs; -- MIR--FT (IR spectroscopy with Fourier's transformations), 10 in 6; --ultrasonic method (UM), 3 in 1; -- nalysis by the blue and red box (BRB), 1 v 1. There were used 10 reference milk samples. Coeffi cient of determination (R2), correlation coeffi cient (r) and standard deviation of the mean of individual
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
929-937
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—