Antimicrobial Activity of Aqueous Herbal Extracts
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00229856" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00229856 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antimicrobial Activity of Aqueous Herbal Extracts
Popis výsledku v původním jazyce
Some plants contain various compounds, which can influence microbial growth, reproduction or basic cell functions. Phenols, polyphenols, micronutrients, essential oils and other compounds belong to them. These compounds are primarily present in various herbs. Extract s from these plants could be used as natural food preservatives, which could inhibit growth of undesirable microorganisms. In this work, antimicrobial activity of aqueous extracts of Thymus vulgaris, Lavandula angustifolia, Melissa officinalis, Ocimum basilicum , Allium schoenoprasum and Petroselinum crispum was tested on five gram negative bacteria -- Escherichia coli, Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumoniae, Hafnia alvei and Raoultella terrigena, which were isolated from dairy productsexcept Escherichia coli (CCM 7929). Antimicrobial activity was tested by disc diffusion method. It was found out the less effective extracts were from thyme and lavender. Basil, chive and parsley extracts showed higher potential to inhib
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial Activity of Aqueous Herbal Extracts
Popis výsledku anglicky
Some plants contain various compounds, which can influence microbial growth, reproduction or basic cell functions. Phenols, polyphenols, micronutrients, essential oils and other compounds belong to them. These compounds are primarily present in various herbs. Extract s from these plants could be used as natural food preservatives, which could inhibit growth of undesirable microorganisms. In this work, antimicrobial activity of aqueous extracts of Thymus vulgaris, Lavandula angustifolia, Melissa officinalis, Ocimum basilicum , Allium schoenoprasum and Petroselinum crispum was tested on five gram negative bacteria -- Escherichia coli, Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumoniae, Hafnia alvei and Raoultella terrigena, which were isolated from dairy productsexcept Escherichia coli (CCM 7929). Antimicrobial activity was tested by disc diffusion method. It was found out the less effective extracts were from thyme and lavender. Basil, chive and parsley extracts showed higher potential to inhib
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2014 - Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7509-174-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendel University in Brno
Místo vydání
Brno, Czech Republic
Místo konání akce
Brno, Czech Republic
Datum konání akce
19. 11. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—