Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimicrobial Activity of Aqueous Herbal Extracts

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00229856" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00229856 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antimicrobial Activity of Aqueous Herbal Extracts

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Some plants contain various compounds, which can influence microbial growth, reproduction or basic cell functions. Phenols, polyphenols, micronutrients, essential oils and other compounds belong to them. These compounds are primarily present in various herbs. Extract s from these plants could be used as natural food preservatives, which could inhibit growth of undesirable microorganisms. In this work, antimicrobial activity of aqueous extracts of Thymus vulgaris, Lavandula angustifolia, Melissa officinalis, Ocimum basilicum , Allium schoenoprasum and Petroselinum crispum was tested on five gram negative bacteria -- Escherichia coli, Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumoniae, Hafnia alvei and Raoultella terrigena, which were isolated from dairy productsexcept Escherichia coli (CCM 7929). Antimicrobial activity was tested by disc diffusion method. It was found out the less effective extracts were from thyme and lavender. Basil, chive and parsley extracts showed higher potential to inhib

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial Activity of Aqueous Herbal Extracts

  • Popis výsledku anglicky

    Some plants contain various compounds, which can influence microbial growth, reproduction or basic cell functions. Phenols, polyphenols, micronutrients, essential oils and other compounds belong to them. These compounds are primarily present in various herbs. Extract s from these plants could be used as natural food preservatives, which could inhibit growth of undesirable microorganisms. In this work, antimicrobial activity of aqueous extracts of Thymus vulgaris, Lavandula angustifolia, Melissa officinalis, Ocimum basilicum , Allium schoenoprasum and Petroselinum crispum was tested on five gram negative bacteria -- Escherichia coli, Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumoniae, Hafnia alvei and Raoultella terrigena, which were isolated from dairy productsexcept Escherichia coli (CCM 7929). Antimicrobial activity was tested by disc diffusion method. It was found out the less effective extracts were from thyme and lavender. Basil, chive and parsley extracts showed higher potential to inhib

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2014 - Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-174-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mendel University in Brno

  • Místo vydání

    Brno, Czech Republic

  • Místo konání akce

    Brno, Czech Republic

  • Datum konání akce

    19. 11. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku