The Effect of Herb Feeding on Antioxidant Liver Activity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A43909253" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:43909253 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.davidpublishing.com/DownLoad/?id=16178" target="_blank" >http://www.davidpublishing.com/DownLoad/?id=16178</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The Effect of Herb Feeding on Antioxidant Liver Activity
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was to evaluate the effect of 1.5% herb supplement of RL (rosemary leaves), YB (yarrow blooms), PL (plantain leaves), OS (oreganos talks) or red GP (grape pomace) on the broiler liver antioxidant activity. Samples were analyzed by FRAP (ferric-reducing antioxidant power), FRK (free radicals) and DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) methods. Oxidative stress values (metallo thionein, reduced glutathione, oxidized glutathione and reduced/oxidized glutation ration) were measured in the blood and liver. Biochemical parameters (serum albumin, uric acid and bilirubin) were monitored in the blood. The antioxidant activity measured by the FRK method was higher in the oregano supplement (P < 0.05) than in plantain and rosemary supplements.
Název v anglickém jazyce
The Effect of Herb Feeding on Antioxidant Liver Activity
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the effect of 1.5% herb supplement of RL (rosemary leaves), YB (yarrow blooms), PL (plantain leaves), OS (oreganos talks) or red GP (grape pomace) on the broiler liver antioxidant activity. Samples were analyzed by FRAP (ferric-reducing antioxidant power), FRK (free radicals) and DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) methods. Oxidative stress values (metallo thionein, reduced glutathione, oxidized glutathione and reduced/oxidized glutation ration) were measured in the blood and liver. Biochemical parameters (serum albumin, uric acid and bilirubin) were monitored in the blood. The antioxidant activity measured by the FRK method was higher in the oregano supplement (P < 0.05) than in plantain and rosemary supplements.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Environmental Science and Engineering
ISSN
1934-8932
e-ISSN
—
Svazek periodika
2
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
602-607
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—