The effect of concentration on the antioxidant activity of selected culinary herbs
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896558" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896558 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/13:62242
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.5897/JMPR12.638" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5897/JMPR12.638</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.5897/JMPR12.638" target="_blank" >10.5897/JMPR12.638</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of concentration on the antioxidant activity of selected culinary herbs
Popis výsledku v původním jazyce
Antioxidant activity of selected widely used culinary herbs (oregano, Greek oregano, marjoram, summer savory, rosemary and two varieties of leafy parsley) was monitored to see the effect of increasing herb content on the inhibition of pork lard oxidation. The activity of tested dry herbs was significant (protection factors were from 1.7 to 11.4) and linearly increased at all range of concentrations from 10 to 100 g/kg. No prooxidant effect occurred under the Schaal test conditions. The antioxidant activity of plants decreased in the following order: marjoram } Greek oregano } flat parsley } rosemary } summer savory } curly parsley } oregano, which did not correspond clearly with their total phenolics content.
Název v anglickém jazyce
The effect of concentration on the antioxidant activity of selected culinary herbs
Popis výsledku anglicky
Antioxidant activity of selected widely used culinary herbs (oregano, Greek oregano, marjoram, summer savory, rosemary and two varieties of leafy parsley) was monitored to see the effect of increasing herb content on the inhibition of pork lard oxidation. The activity of tested dry herbs was significant (protection factors were from 1.7 to 11.4) and linearly increased at all range of concentrations from 10 to 100 g/kg. No prooxidant effect occurred under the Schaal test conditions. The antioxidant activity of plants decreased in the following order: marjoram } Greek oregano } flat parsley } rosemary } summer savory } curly parsley } oregano, which did not correspond clearly with their total phenolics content.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Medicinal Plants Research
ISSN
1996-0875
e-ISSN
—
Svazek periodika
7
Číslo periodika v rámci svazku
13
Stát vydavatele periodika
TW - Čínská republika (Tchaj-wan)
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
766-771
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—