Kontrola výživy a zdraví dojnic analýzou výsledků vyšetření individuálních a bazénových vzorků mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908127" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908127 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/konference/aktualni-konference/sbornik-xi.-kabrtovy-dieteticke-dny-2015.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/konference/aktualni-konference/sbornik-xi.-kabrtovy-dieteticke-dny-2015.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kontrola výživy a zdraví dojnic analýzou výsledků vyšetření individuálních a bazénových vzorků mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo vyhodnotit vztahy mezi výsledky vyšetření individuálních vzorků mléka odebíraných v rámci kontroly užitkovosti s výsledky vyšetření bazénových vzorků kravského mléka. Největší rozdíly mezi hodnotami byly zjištěny u koncentrace močoviny v mléce jejíž koncentrace zjišťované v bazénovém vzorku činily pouze 75,7 % průměrné hodnoty zjištěné v individuálních vzorcích při kontrole užitkovosti. Při hodnocení korelačních vztahů mezi základními složkami mléka a složkami minoritními byl zjištěn vysoce průkazný vztah (P < 0.01; n = 1268) mezi laktózou a koncentrací BHB (r = -0,59), laktózou a acetonem (r = -0,34) a laktózou a počtem somatických buněk (r = -0,32).
Název v anglickém jazyce
The control of nutrition and health of dairy cows by the analysis of results obtained by examination of individual and bulk tank milk samples
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the correlations between the results of individual milk samples (IMS) and bulk tank milk samples (BTMS) as well as the correlations between various parameters of IMS. The evaluation was performed on a set of results from a farm with 330 Czech Pied dairy cows for the period of 6 months. The absolute values of the results between the means of the IMS and BTMS differed primarily in urea concentration where BTMS were on average 75.7% of the values of IMS. In the other examined basic parameters the differences in absolute values were small. When evaluating the relationships between basic (fat, protein, lactose) and minor milk components (urea, acetone - Ac, beta-hydroxybutyrate - BHB, free fatty acids, citric acid, somatic cell count - PSB) the close correlations (P < 0.01; n = 1268) were detected between lactose and some minor milk components (BHB r = -0.59; Ac r = -0.34, and PSB r = -0.32, respectively).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XI. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-263-0901-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
151-156
Název nakladatele
Tribun EU s.r.o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—