Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Plant substances as active compounds of packaging materials for food

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908727" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908727 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Plant substances as active compounds of packaging materials for food

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Aim The evaluation of the antimicrobial and antioxidant activity of chosen plant substances incorporated in cover foil used for food packaging. Material/Methods Antimicrobial activity of three concentrations of plant substances (mixture of essential oils, mixture of essential oil compounds) applied in special paint (Utility model No. 27586) on the packaging foil was tested on chosen types of food using Escherichia coli CCM 7929, Candida tropicalis CCM 8223 and Penicillium chrysogenum CCM 8034. Defined amount of cheese, sausage and vegetable was placed into the polystyrene bowls, inoculated by the cultures of the microorganisms mentioned above, covered by the active foils. The bowls were incubated in the refrigerator by 3-6oC for 24 hours, 48 hours. Last sampling was after 6 days of the incubation. In the term of the last measurement, the sensorial analyses was also performed. Antioxidant capacity of active foils covering the food was tested using the ORAC method (oxygen radical absorba

  • Název v anglickém jazyce

    Plant substances as active compounds of packaging materials for food

  • Popis výsledku anglicky

    Aim The evaluation of the antimicrobial and antioxidant activity of chosen plant substances incorporated in cover foil used for food packaging. Material/Methods Antimicrobial activity of three concentrations of plant substances (mixture of essential oils, mixture of essential oil compounds) applied in special paint (Utility model No. 27586) on the packaging foil was tested on chosen types of food using Escherichia coli CCM 7929, Candida tropicalis CCM 8223 and Penicillium chrysogenum CCM 8034. Defined amount of cheese, sausage and vegetable was placed into the polystyrene bowls, inoculated by the cultures of the microorganisms mentioned above, covered by the active foils. The bowls were incubated in the refrigerator by 3-6oC for 24 hours, 48 hours. Last sampling was after 6 days of the incubation. In the term of the last measurement, the sensorial analyses was also performed. Antioxidant capacity of active foils covering the food was tested using the ORAC method (oxygen radical absorba

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TA03010799" target="_blank" >TA03010799: Využití nanomateriálů a přírodních extraktů jako funkčních látek ve vývoji aktivních obalových materiálů s bariérovým efektem, antimikrobiálním, protektivním a kyslík pohlcujícím efektem</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů