Testovani antimikrobialniho ucinku aktivnich obalovych materialu na bazi prirodnich extraktu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909375" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909375 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Testovani antimikrobialniho ucinku aktivnich obalovych materialu na bazi prirodnich extraktu
Popis výsledku v původním jazyce
V prubehu reseni projektu byl vyvinut lak s antimikrobialnim ucinkem pro tisk na polymerni folie (Uzitny vzor c. 27586). Nasledne byly vyrobeny vzorky folii s potiskem aktivnich latek nebo jejich smesi. Na zaklade jejich testovani byla vyrobena folie s vhodnymi parametry pro baleni potravin. Pro testovani antimikrobialniho pusobeni folii s nastrikem smesi rostlinnych extraktu o trech koncentracich (3,9 %; 6,6 %; 9,0 %) na konkretnich zabalenych potravinach byly pouzity nasledujici mikroorganismy: Escherichia coli, Candida tropicalis a Penicillium chrysogenum. V ramci experimentu byly platky salamu Junior inokulovany vybranymi druhy mikroorganismu. Pote byly misky pomoci tavne pistole zalepeny prislusnymi foliemi s nastrikem ucinne latky. Zabalene vzorky v polystyrenovych miskach byly skladovany pri chladnickove teplote 4-6 oC. Kontrolni stery byly provadeny po 24, 72 popr. 144 h. Soucasne byl proveden obdobny experiment se salamem bez inokulace mikroorganismy. Na zaklade ziskanych vysledku se testovane folie jevi jako perspektivni materialy vhodne pro baleni potravin, predmetu prichazejicich do styku s potravinami ci predmetu denniho uzivani.
Název v anglickém jazyce
Testing antimicrobial properties of packaging materials on the base of plant extracts
Popis výsledku anglicky
Special paint with antimicrobial activity for printing on the polymer foil (Utility model n. 27586) was developed. Consequently, the samples of the foils coated with the film containing mixture of active substances were made. On the base of these results, the foil with the film for packaging of chosen kinds of food was made. To test the antimicrobial properties of foils injected with a mixture of plant extracts at three different concentrations (3,9 %; 6,6 %; 9,0 %) on the specific packaged foods were used the following microorganisms: Escherichia coli, Candida tropicalis and Penicillium chrysogenum. In the experiment, slices of salami Junior were inoculated with selected species of microorganisms. Thereafter, the plates were sealed by foil coated with the active substance using a hot melt glue gun. Samples wrapped in polystyrene dishes were stored in the refrigerator at 4- 6 oC. Control smears were made after 24, 72, 144 h, respectively. The similar experiment was performed on salami without inoculation of microorganisms. Based on the results, the tested foils seems to be promising materials suitable for packaging of food, products that come into contact with food or items of daily use.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA03010799" target="_blank" >TA03010799: Využití nanomateriálů a přírodních extraktů jako funkčních látek ve vývoji aktivních obalových materiálů s bariérovým efektem, antimikrobiálním, protektivním a kyslík pohlcujícím efektem</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
35-38
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—