Vliv skladovacích podmínek, typu obalu a doby skladování na jakostní parametry pražené kávy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909002" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909002 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv skladovacích podmínek, typu obalu a doby skladování na jakostní parametry pražené kávy
Popis výsledku v původním jazyce
Káva byla vystavena podmínkám, jež simulovaly běžné skladování spotřebitelů, proto byly vybrány tři režimy skladování, které se nejběžněji využívají. Byly také zvolené spotřebitelské obaly, se kterými se můžeme nejčastěji setkat v obchodní síti. Stanovení byla prováděna každé tři měsíce. Vezmeme-li v potaz všechny hodnocené faktory, je zřejmé, že největší vliv na kvalitu kávy má čas. Z časového hlediska se děly největší změny, při všech stanoveních, které se prováděly. Skladování delší než tři měsíce způsobuje podstatné zhoršení senzorických vlastností. Káva čerstvě pražená si zachovává vysokou senzorickou jakost pouze po určitou dobu. Již po třech měsících ztrácí na původní kvalitě, klesá obsah kofeinu a sumy polyfenolů, a proto by ji měl spotřebitel zkonzumovat v co nejkratší době po upražení. Kombinace způsobu skladování a balení tyto změny sice v určitých případech zpomalují, nicméně ne v podstatné míře. Takovou kávu již nemůžeme považovat za senzoricky kvalitní.
Název v anglickém jazyce
Influence of storage conditions, packaging type and storage time on quality parametres of roasted coffee
Popis výsledku anglicky
There were analysed the amounts of caffeine and polyphenols, colour and sensory properties in three groups of coffee. Analyses were made after coffee roasting. Then the coffee packaged into three different types of packaging -paper, package with one-way valve and into a vakuum package, each series of samples were stored in three different conditions -normal conditions (20 oC, 40% RH), a fridge (4-6 oC, 80% RH) and variable conditions (15-30 oC, 40-60% RH). After three, six and nine months were then carried out analyses for all samples. Subsequently the differences between the baseline sample and the results in different time were evaluated and the results were compared. It was found out that coffee quality sharply decreased after three months, caffeine over time decreased slightly. Sum of polyphenols sharply decreased after 3 months and their value was at a similar level.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
236-243
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—