Stanovení antioxidační kapacity kávy v závislosti na způsobu skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880700" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880700 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení antioxidační kapacity kávy v závislosti na způsobu skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Polyfenoly obsažené v kávových zrnech mají díky svému antioxidačnímu účinku přízniví vliv na zdraví. Jejich obsah může být ovlivněn skladovacími podmínkami. Cílem této studie bylo zjistit vliv teploty při skladování na antioxidační kapacitu kávy pomocí metody DPPH. Vzorky výběrové kávy byly skladovány v uzavíratelném sáčku při pokojové teplotě (22 °C), v chladničce (4 °C) a mrazáku (-18 °C). Analýzy probíhaly po 20, 54 a 140 dnech skladování. Výsledky ukázaly, že nejvhodnější způsob skladování je v lednici a mrazáku a jako nejméně vhodné se ukázalo skladování při pokojové teplotě.
Název v anglickém jazyce
Determination of the antioxidant Capacity of coffee depending on the storage method
Popis výsledku anglicky
Polyphenols in coffee beans have a beneficial effect on health due to their antioxidant effect. Their content may be affected by storage conditions. The aim of this study was to determine the effect of storage temperature on the antioxidant capacity of coffee using the DPPH method. Samples of selected coffee were stored in a resealable bag at room temperature (22 °C), in a refrigerator (4 °C) and in a freezer (-18 °C). The analyses were performed after 20, 54 and 140 days of storage. Our results showed that suitable methods of coffee storage are refrigeration and freezing, and the least suitable method was storing at room temperature.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XLIII: Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít - aktuálne problémy a trendy
ISBN
978-80-8077-787-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
318-323
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
10. 5. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—