Objektivní měření a subjektivní senzorické hodnocení změn barvy dětských přesnídávek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909005" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909005 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Objektivní měření a subjektivní senzorické hodnocení změn barvy dětských přesnídávek
Popis výsledku v původním jazyce
Jak objektivní, tak i subjektivní hodnocení barvy je stále více využíváno při kontrole zemědělských materiálů, i následném zpracování na potraviny. Barva se během celého procesu mění. Sledují se vlivy na degradaci barvy, resp. barevných pigmentů. Přesnídávky jsou nedílnou součástí dětské výživy v průmyslově vyspělých zemích a na trhu je k dispozici celá škála takovýchto produktů. Většina výzkumných studií se obecně věnuje vlivům, které mohou ovlivnit zdraví malých konzumentů, a to obsahu vitaminů, minerálních látek, nebo kontaminantů. Hodnocení barvy, až do současné doby, nebylo hlavním předmětem výzkumu. Avšak výrobci, pro zvýšení své konkurenceschopnosti, stále více požadují zajistit nejen stránku bezpečnosti potravin, ale také senzorické jakosti. Tato práce se zabývala vlivem délky skladování na stabilitu barvy dětské přesnídávky ""Mrkev"" měřenou jak objektivními, tak i subjektivními metodami, s možností prodloužení doby minimální trvanlivosti z 18 na 21 měsíců. Z výsledků můžeme konstatovat, že výrobci nebylo doporučeno prodloužení doby minimální trvanlivosti z důvodů nestability vlastností barvy a také vlastností texturních ve 21. měsíci skladování (p<0,05).
Název v anglickém jazyce
Objective measurement and subjective sensory evaluation of color changes of child complementary feeding
Popis výsledku anglicky
The aim was to investigate the influence during storage on the color stability of the product, with the possibility of extending the period of minimum shelf-life manufacturer.The storing of complementary food was mutual significant influenced to the color. The paramount significant difference was observed in the all storing exceed the second and eight measurements run. For instance, there were calculated mean values of deltaE where the small difference in the color was observed just for third measurement run. In the rest of the runs were higher differences (deltaE up 10) to the target. Generally, the color differences during the investigation were comparatively variable. After assessing the results of sensory analysis, it was found that the length of storage affects the color changes based foods and is perceptible to the human senses.In sensory evaluation the greatest changes and instability recorded in the descriptor "homogeneity" (p<0,0001, r2=0,5027) which stabilized after 9 months of storage. Significant changes were also among the descriptors "color saturation" and "uniformity of color". Storage time had the smallest effect on the descriptor of "consistency"(p=0,0009, r2=0,1316).From the results we can say that the producers did not recommend extending the period of minimum durability due to instability of the properties of color and textural properties in the 21th month of storage (p <0.05)
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
271-278
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—