Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Objektivní měření a subjektivní senzorické hodnocení změn barvy dětských přesnídávek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909005" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909005 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Objektivní měření a subjektivní senzorické hodnocení změn barvy dětských přesnídávek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jak objektivní, tak i subjektivní hodnocení barvy je stále více využíváno při kontrole zemědělských materiálů, i následném zpracování na potraviny. Barva se během celého procesu mění. Sledují se vlivy na degradaci barvy, resp. barevných pigmentů. Přesnídávky jsou nedílnou součástí dětské výživy v průmyslově vyspělých zemích a na trhu je k dispozici celá škála takovýchto produktů. Většina výzkumných studií se obecně věnuje vlivům, které mohou ovlivnit zdraví malých konzumentů, a to obsahu vitaminů, minerálních látek, nebo kontaminantů. Hodnocení barvy, až do současné doby, nebylo hlavním předmětem výzkumu. Avšak výrobci, pro zvýšení své konkurenceschopnosti, stále více požadují zajistit nejen stránku bezpečnosti potravin, ale také senzorické jakosti. Tato práce se zabývala vlivem délky skladování na stabilitu barvy dětské přesnídávky ""Mrkev"" měřenou jak objektivními, tak i subjektivními metodami, s možností prodloužení doby minimální trvanlivosti z 18 na 21 měsíců. Z výsledků můžeme konstatovat, že výrobci nebylo doporučeno prodloužení doby minimální trvanlivosti z důvodů nestability vlastností barvy a také vlastností texturních ve 21. měsíci skladování (p<0,05).

  • Název v anglickém jazyce

    Objective measurement and subjective sensory evaluation of color changes of child complementary feeding

  • Popis výsledku anglicky

    The aim was to investigate the influence during storage on the color stability of the product, with the possibility of extending the period of minimum shelf-life manufacturer.The storing of complementary food was mutual significant influenced to the color. The paramount significant difference was observed in the all storing exceed the second and eight measurements run. For instance, there were calculated mean values of deltaE where the small difference in the color was observed just for third measurement run. In the rest of the runs were higher differences (deltaE up 10) to the target. Generally, the color differences during the investigation were comparatively variable. After assessing the results of sensory analysis, it was found that the length of storage affects the color changes based foods and is perceptible to the human senses.In sensory evaluation the greatest changes and instability recorded in the descriptor "homogeneity" (p<0,0001, r2=0,5027) which stabilized after 9 months of storage. Significant changes were also among the descriptors "color saturation" and "uniformity of color". Storage time had the smallest effect on the descriptor of "consistency"(p=0,0009, r2=0,1316).From the results we can say that the producers did not recommend extending the period of minimum durability due to instability of the properties of color and textural properties in the 21th month of storage (p <0.05)

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    271-278

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 3. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku