Stanovení množství proteinů ve slepičích a křepelčích vejcích pomocí Biuretovy metody
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909006" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909006 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení množství proteinů ve slepičích a křepelčích vejcích pomocí Biuretovy metody
Popis výsledku v původním jazyce
Určení množství proteinů je kritickým krokem vanalýze bílkovin. Pro kvantitativní analýzu bílkovin, jak v chemických a biochemických laboratořích, tak i v lékařství a potravinářství se využívá UV/VIS spektroskopie. Tato studie srovnává Biuretovou metodu, Lowryho metodu a Bradfordovu metodu při stanovení obsahu bílkovin ve slepičích vejcích. Biuretova metoda byla zvolena jako nejvhodnější, a to díky rychlosti a přesnosti provedení. Tato metoda byla použita na stanovení obsahu bílkovin ve slepičích a křepelčích vejcích. Nejvyšší obsah bílkovin byl analyzován ve slepičích vejcích (bílek = 158,7 +- 28,17 g.l-1; žloutek = 174,7+- 32,77 g.l-1). Co se týkalo obsahu bílkovin v bílku a žloutku, byl na začátku sladovací doby vyšší obsah bílkovin ve žloutku a po 8. dni skladování došlo k difuzi bílkovin ze žloutku do bílku. Tedy vyšší obsah bílkovin po 57 dnech skladování byl zjištěn v bílku.
Název v anglickém jazyce
The determination of proteins content in hen and quail eggs using Biuret method
Popis výsledku anglicky
The determinationof amount of proteins is a critical step in protein analysis. Molecular UV-Vis absorption spectroscopy is very important aquantitative analysis for protein quantitation and has extensive applications in chemical and biochemical laboratories, medicine and food industry. Traditional spectroscopic methods are cheap, easy-working and the most common way to determinate ofprotein concentrations.This work compares Biuret, Lowry and Bradford methods for measuring hen egg white and egg yolk as protein samples. These methods are commonly used for determination proteins. The Biuret test uses as a reagent: Biuret reagent. Four reagents are used for Lowry assay: reagent A, reagent B, reagent C and reagent D. For last method, Bradford, a Coomassie Brilliant Blue G-250is used asan usualreagent.The absorbance was measured at a wavelength of 750 nm for Lowry, 540 nm for Biuret and 595 nm for Bradford assay. Second part of this work compares theamount of proteins in hen and quail eggs using Biuret method, which is a common method used for determination proteins and seems to be the best method for measuring of proteins.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
295-302
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—