Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení množství proteinů ve slepičích a křepelčích vejcích pomocí Biuretovy metody

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909006" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909006 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení množství proteinů ve slepičích a křepelčích vejcích pomocí Biuretovy metody

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Určení množství proteinů je kritickým krokem vanalýze bílkovin. Pro kvantitativní analýzu bílkovin, jak v chemických a biochemických laboratořích, tak i v lékařství a potravinářství se využívá UV/VIS spektroskopie. Tato studie srovnává Biuretovou metodu, Lowryho metodu a Bradfordovu metodu při stanovení obsahu bílkovin ve slepičích vejcích. Biuretova metoda byla zvolena jako nejvhodnější, a to díky rychlosti a přesnosti provedení. Tato metoda byla použita na stanovení obsahu bílkovin ve slepičích a křepelčích vejcích. Nejvyšší obsah bílkovin byl analyzován ve slepičích vejcích (bílek = 158,7 +- 28,17 g.l-1; žloutek = 174,7+- 32,77 g.l-1). Co se týkalo obsahu bílkovin v bílku a žloutku, byl na začátku sladovací doby vyšší obsah bílkovin ve žloutku a po 8. dni skladování došlo k difuzi bílkovin ze žloutku do bílku. Tedy vyšší obsah bílkovin po 57 dnech skladování byl zjištěn v bílku.

  • Název v anglickém jazyce

    The determination of proteins content in hen and quail eggs using Biuret method

  • Popis výsledku anglicky

    The determinationof amount of proteins is a critical step in protein analysis. Molecular UV-Vis absorption spectroscopy is very important aquantitative analysis for protein quantitation and has extensive applications in chemical and biochemical laboratories, medicine and food industry. Traditional spectroscopic methods are cheap, easy-working and the most common way to determinate ofprotein concentrations.This work compares Biuret, Lowry and Bradford methods for measuring hen egg white and egg yolk as protein samples. These methods are commonly used for determination proteins. The Biuret test uses as a reagent: Biuret reagent. Four reagents are used for Lowry assay: reagent A, reagent B, reagent C and reagent D. For last method, Bradford, a Coomassie Brilliant Blue G-250is used asan usualreagent.The absorbance was measured at a wavelength of 750 nm for Lowry, 540 nm for Biuret and 595 nm for Bradford assay. Second part of this work compares theamount of proteins in hen and quail eggs using Biuret method, which is a common method used for determination proteins and seems to be the best method for measuring of proteins.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    295-302

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 3. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku