Mikrobiologické parametry paštik v průběhu skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909377" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909377 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologické parametry paštik v průběhu skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Experiment byl zaměřen na mikrobiologickou jakost tepelně opracovaných masných výrobků, konkrétně paštik, v závislosti na době skladování. Standardními metodami byly stanovovány celkový počet mikroorganismů, počet koliformních bakterií, enterokoků, termorezistentních anaerobních bakterií a kvasinek a plísní. Výsledky ukázaly, že celková mikrobiální zátěž paštik se pohybovala na relativně nízké úrovni. CPM se po výrobě i v průběhu skladování pohyboval řádově kolem 10(2) KTJ/g. Koliformní bakterie a enterokoky nebyly po výrobě při ředění 10(-1) a 10(-2) detekovány. S delší dobou skladování se jejich počty navyšovaly nepřesáhly však 10(3) KTJ/g. Termorezistentní anaerobní mikroorganismy byly řádově 10(1) KTJ/g. Kvasinky po výrobě nebyly detekovány, s delší dobou skladování počty narůstaly.
Název v anglickém jazyce
Microbiological parameters of pâtes during storage
Popis výsledku anglicky
In this experiment the major groups of microorganisms in heat-treated meat products, specifically pates, were determined during shelf life and after its expiration. Two types of packaging (glass and plastic) and grind (coarse and fine) of pates were tested. Plate count method was used for determination of aerobic plate count, enterococci, coliforms, yeast and molds and termoresistant anaerobic bacteria count. The results shows that the total microbial load of pate was at a relatively low level. Aerobic plate count after production and during storage ranged about 10(2) CFU/g. Coliforms and enterococci were not detected after production. With a longer storage time their numbers increased, but did not exceed 10(3) CFU/g. Thermoresistant anaerobic microorganisms were about 10(1) CFU/g. Yeasts were not detected after produciton, but with longer storage time their numbers increased.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
38-41
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—