Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv polymorfismu UASMS2 v genu leptin na obsah intramuskulárního tuku v hovězím mase

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909417" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909417 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv polymorfismu UASMS2 v genu leptin na obsah intramuskulárního tuku v hovězím mase

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Současným trendem v produkci hovězího masa je zlepšování kvality. Kvalita masa je ovlivněna mnoha faktory, např. genetickým pozadím, věkem, výživou, pohlavím, plemenem, okolním prostředím, typem ustájení, atd. Jedním ze sledovaných faktorů kvality hovězího masa je i ukládání intramuskulárního tuku a mramorování. Mramorování má vliv na šťavnatost, křehkost a chuť masa. Tato práce se zabývá vlivem polymorfismu v genu leptin na ukládání intramuskulárního tuku a na mramorování v hovězím mase. Studie byla provedena na 170krevních vzorcích býků, kříženců plemene Český strakatý skot. Pro určení genotypů byla použita metoda sekvenování. Na základě asociační analýzy byly zjištěny hodnoty průkaznosti mezi genotypy CC - CT 0,5841, CC - CT 0,5337, CT - TT 0,6186. U žádného genotypu nebyl zjištěn průkazný vliv (P>0,05) na ukládání intramuskulárního tuku.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Polymorphisms UASMS2 in Leptin Gene on the Amount of Intramuscular Fat in Beef

  • Popis výsledku anglicky

    The current trend in beef production is improving its quality. Meat quality is influenced by many factors, eg. genetic predisposition, age, nutrition, sex, breed, enviroment, housing type, etc. One of these factors of meat quality is the amount of intramuscular fat and related marbling. IMF has effect on juiciness, tenderness and flavor of the meat. This work describes the influence of polymorphism UASMS2 in the gene leptin to storage of intramuscular fat in beef. The study was performed on 170 blood samples from bulls breed hybrids Czech pied cattle. For the determination of genotypes were used sequencing method. Based on the association analysis were determined to be conclusive evidence of the genotypes CC - CT 0.5841, CC - CT 0.5337, CT - TT 0.6186. For each genotypes were no significant effect (P> 0.05) for storing intramuscular fat.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED1.1.00%2F02.0068" target="_blank" >ED1.1.00/02.0068: CEITEC - central european institute of technology</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Animal Breeding 2016

  • ISBN

    978-80-7509-393-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    31-37

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    10. 2. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku