Vliv polymorfismu UASMS2 v genu leptin na obsah intramuskulárního tuku v hovězím mase
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909417" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909417 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv polymorfismu UASMS2 v genu leptin na obsah intramuskulárního tuku v hovězím mase
Popis výsledku v původním jazyce
Současným trendem v produkci hovězího masa je zlepšování kvality. Kvalita masa je ovlivněna mnoha faktory, např. genetickým pozadím, věkem, výživou, pohlavím, plemenem, okolním prostředím, typem ustájení, atd. Jedním ze sledovaných faktorů kvality hovězího masa je i ukládání intramuskulárního tuku a mramorování. Mramorování má vliv na šťavnatost, křehkost a chuť masa. Tato práce se zabývá vlivem polymorfismu v genu leptin na ukládání intramuskulárního tuku a na mramorování v hovězím mase. Studie byla provedena na 170krevních vzorcích býků, kříženců plemene Český strakatý skot. Pro určení genotypů byla použita metoda sekvenování. Na základě asociační analýzy byly zjištěny hodnoty průkaznosti mezi genotypy CC - CT 0,5841, CC - CT 0,5337, CT - TT 0,6186. U žádného genotypu nebyl zjištěn průkazný vliv (P>0,05) na ukládání intramuskulárního tuku.
Název v anglickém jazyce
Effect of Polymorphisms UASMS2 in Leptin Gene on the Amount of Intramuscular Fat in Beef
Popis výsledku anglicky
The current trend in beef production is improving its quality. Meat quality is influenced by many factors, eg. genetic predisposition, age, nutrition, sex, breed, enviroment, housing type, etc. One of these factors of meat quality is the amount of intramuscular fat and related marbling. IMF has effect on juiciness, tenderness and flavor of the meat. This work describes the influence of polymorphism UASMS2 in the gene leptin to storage of intramuscular fat in beef. The study was performed on 170 blood samples from bulls breed hybrids Czech pied cattle. For the determination of genotypes were used sequencing method. Based on the association analysis were determined to be conclusive evidence of the genotypes CC - CT 0.5841, CC - CT 0.5337, CT - TT 0.6186. For each genotypes were no significant effect (P> 0.05) for storing intramuscular fat.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED1.1.00%2F02.0068" target="_blank" >ED1.1.00/02.0068: CEITEC - central european institute of technology</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Animal Breeding 2016
ISBN
978-80-7509-393-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
31-37
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 2. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—