Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv genotypů pro gen leptin na vybrané kvalitativní vlastnosti hovězího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43889433" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43889433 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv genotypů pro gen leptin na vybrané kvalitativní vlastnosti hovězího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo vyhodnotit vliv genotypů genu leptin na vybrané kvalitativní vlastnosti masa z M. longissimus lumborum et thoracis pocházející z býků Českého strakatého skotu (n = 30). Mezi sledované ukazatele patřila síla střihu, barva masa, pH, podílintramuskulárního tuku. Vliv genotypu a jejich vzájemná rozdílnost byla potvrzena v případě světlosti (L) a to jak jeden den po porážce (P = 0,03) tak po 14 dnech zrání (P = 0,04) a to mezi genotypy CC a TT (P < 0,05). Vliv LEP na ostatní sledované ukazatele nebyl statisticky průkazný. V rámci jednotlivých genotypů (TT, CT, CC) byla zjišťována korelační závislost mezi silou střihu jak syrového, tak grilovaného masa (1 den po porážce a po 14 dnech zrání) a hodnotami pH. Výsledná zjištění naznačují, že mezi genotypy existují rozdíly ve vztazích mezi těmito ukazateli, přičemž z hlediska křehkosti masa byly nejvýznamnější v případě genotypu TT (pH a síla střihu grilovaného masa 1 den post-mortem, r = -0,927) a CT (síla střihu syrového a gri

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of genotype of leptin gene on selected quality traits of beef

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to assess the effect of leptin gene genotypes on selected qualitative beef traits of M. longissimus lumborum et thoracis from Czech Fleckvieh bulls (n = 30). Shear force, meat colour, pH and intramuscular fat content were evaluated. The genotype effect and its mutual divergence was confirmed in case of lightness (L) one day after slaughter (P = 0.03) and after 14 days of ageing (P = 0.04) between CC and TT genotypes (P < 0.05). The LEP effect on other observed quality indicators was not statistically significant. The correlation between raw and grilled meat shear force (1 day after slaughter and after 14 days of ageing) and pH was assessed within each genotype (TT, CT, CC). The findings imply that differences within genotypesexist in those indicators relationships, while in terms of shear force the most important were in case of TT genotype (pH and 1 day post-mortem shear force of grilled beef, r = -0.927) and CT genotype (shear force of raw and grilled meat

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zootechnika 2015: Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků

  • ISBN

    978-80-7394-518-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    110-118

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    ZF JU České Budějovice

  • Datum konání akce

    19. 6. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku