Vliv genotypů pro gen leptin na vybrané kvalitativní vlastnosti hovězího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43889433" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43889433 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv genotypů pro gen leptin na vybrané kvalitativní vlastnosti hovězího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo vyhodnotit vliv genotypů genu leptin na vybrané kvalitativní vlastnosti masa z M. longissimus lumborum et thoracis pocházející z býků Českého strakatého skotu (n = 30). Mezi sledované ukazatele patřila síla střihu, barva masa, pH, podílintramuskulárního tuku. Vliv genotypu a jejich vzájemná rozdílnost byla potvrzena v případě světlosti (L) a to jak jeden den po porážce (P = 0,03) tak po 14 dnech zrání (P = 0,04) a to mezi genotypy CC a TT (P < 0,05). Vliv LEP na ostatní sledované ukazatele nebyl statisticky průkazný. V rámci jednotlivých genotypů (TT, CT, CC) byla zjišťována korelační závislost mezi silou střihu jak syrového, tak grilovaného masa (1 den po porážce a po 14 dnech zrání) a hodnotami pH. Výsledná zjištění naznačují, že mezi genotypy existují rozdíly ve vztazích mezi těmito ukazateli, přičemž z hlediska křehkosti masa byly nejvýznamnější v případě genotypu TT (pH a síla střihu grilovaného masa 1 den post-mortem, r = -0,927) a CT (síla střihu syrového a gri
Název v anglickém jazyce
The effect of genotype of leptin gene on selected quality traits of beef
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to assess the effect of leptin gene genotypes on selected qualitative beef traits of M. longissimus lumborum et thoracis from Czech Fleckvieh bulls (n = 30). Shear force, meat colour, pH and intramuscular fat content were evaluated. The genotype effect and its mutual divergence was confirmed in case of lightness (L) one day after slaughter (P = 0.03) and after 14 days of ageing (P = 0.04) between CC and TT genotypes (P < 0.05). The LEP effect on other observed quality indicators was not statistically significant. The correlation between raw and grilled meat shear force (1 day after slaughter and after 14 days of ageing) and pH was assessed within each genotype (TT, CT, CC). The findings imply that differences within genotypesexist in those indicators relationships, while in terms of shear force the most important were in case of TT genotype (pH and 1 day post-mortem shear force of grilled beef, r = -0.927) and CT genotype (shear force of raw and grilled meat
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zootechnika 2015: Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků
ISBN
978-80-7394-518-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
110-118
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
ZF JU České Budějovice
Datum konání akce
19. 6. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—