Vliv zrání na kvalitu hovězího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887293" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887293 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zrání na kvalitu hovězího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Byl zjišťován vliv zrání na vybrané kvalitativní ukazatele hovězího masa. Celkem bylo analyzováno 30 vzorků masa (Musculus longissimus lumborum et thoracis) býků českého strakatého skotu, které byly rozděleny do dvou skupin - normální hovězí maso (n = 27) a DFD (n = 7). Sledovanými ukazateli bylo pH, barva (CIE Lab) a síla střihu (Warner Bratzler), vlastní proces zrání trval 14 dní. Vliv zrání byl potvrzený v případě síly střihu (pokles o 0,4 kg (P{0,05) resp. 6,39 kg (P{0,01) po tepelné úpravě), barvypro parametry a* (zvýšení o 2,01) a b* (zvýšení o 1,59) - P{0,01. Rozdíly mezi normálním hovězím mase a DFD byly statisticky průkazné mezi silou střihu tepelně upravených vzorků, pH a všemi parametry barvy (L*, a*, b*). Korelace mezi sledovanými parametry byla potvrzena mezi pH jeden den po porážce a silou střihu po 14 dnech zrání (r = -0,69 pro syrové vzorky; r = -0,64 pro tepelně upravené vzorky).
Název v anglickém jazyce
The effect of aging on beef quality
Popis výsledku anglicky
The aging effect on selected beef quality indicators was assessed. Thirty samples of meat (Musculus longissimus lumborum et thoracis) Czech Fleckvieh bulls were analysed and two groups were created - normal beef (n = 27) and DFD (n = 7). Values of pH, colour (CIE Lab) and shear force (Warner Bratzler) were observed, aging process took 14 days. The effect of aging was confirmed within shear force (decrease of 0.4 kg (P{0.05) resp. 6.39 kg (P{0.01) after heat modification), colour - parameter a* (an increase of 2.01) and parameter b* (an increase of 1.59) - P{0.01. Difference between normal beef and DFD were statistically significant within indicators of heat modified samples shear force, pH and all colour parameters (L*, a*, b*). Correlation between observed indicators was confirmed between pH one day after slaughter and shear force after 14 days of aging (r = -0.69 within raw samples; r = -0.64 within heat modified samples).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zootechnika 2014: Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků
ISBN
978-80-7394-454-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
68-75
Název nakladatele
JU Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
20. 6. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—