Barevné parametry DFD hovězího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870362" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870362 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Barevné parametry DFD hovězího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší práce bylo zhodnotit barvu DFD a normální hovězího masa systémem CIELAB a analyzovat hemové barviva v Musculus gluteus medius. Barevné parametry (L *, a *, b *) a hemové barviva byly naměřeny u DFD hovězího masa (pH nad 6,2) a normální hovězího masa (pH {5,8). Barevné parametry a hodnoty pH byly měřeny během 48 hodin. Zjistili jsme signifikantní rozdíly (p {0,001) mezi DFD a normální hovězího masa ve všech hodnotách pH a všech barevných parametrů během 48 hodin. DFD hovězí maso mělo nejnižšíhodnotu L* a* a b* hodnotu, ale nejvyšší hodnotu pH.
Název v anglickém jazyce
Colour parameters of DFD beef meat
Popis výsledku anglicky
The aim of our study was to evaluate the colour of DFD and normal beef meat by CIELAB system and to analyse haeme pigments in Musculus gluteus medius. Colour parameters (L*, a*, b*) and haeme pigments were measured in DFD beef (pH over 6.2) and normal beef meat (pH { 5.8). Colour parameters and values of pH were measured during 48 hours. We found significant differences (P { 0.001) between DFD and normal beef meat in all pH values and all colour parameters during 48 hours. DFD beef meat had the lowest L* value, a* value and b* value, but the highest pH value.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Hygiena Alimentorum XXXII.
ISBN
978-80-8077-231-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
101-104
Název nakladatele
Štátna veterinárna a potravinárska správa Slovenskej republiky
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
11. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—