Porovnání barevných parametrů DFD a normálního dančího masa z farmového chovu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871228" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871228 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání barevných parametrů DFD a normálního dančího masa z farmového chovu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo hodnotit barvu DFD a normálního masa farmově chovaných daňků (Musculus gluteus medius) za pomoci systému CIELAB a obsahu hemových barviv. Barevné parametry (L* - světlost, a* - podíl červené barvy, b* - podíl žluté barvy) a obsah hemových barviv (Horsneyova metoda) byly měřeny u DFD masa (pH větší než 6,2) a normálního masa (pH menší než 6,0) farmově chovaného daňka. Barva a pH bylo měřeno v průběhu 48 hodin. Byly zjištěny statisticky významné rozdíly (P{0,001) mezi DFD a normálním masem v hodnotách pH a světlosti v průběhu 48 hodin. Rozdíly (P{0,01) v podílu červené barvy byly zjištěny na počátku měření a po 48 hodinách, pro parametr b* po 48 hodinách. Pro hodnotu b*byly zjištěny statisticky významné rozdíly v čase 0 a po 24 hodináchměření. DFD maso farmově chovaných daňků bylo světlejší a mělo nižší hodnoty parametru b*, ale vyšší hodnoty pH. Statisticky významné rozdíly (P{0.05) byly zjištěny pro obsah hemových barviv.
Název v anglickém jazyce
Comparison of colour parameters of DFD and normal meat from farmed fallow deer
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the colour of DFD and normal meat of farmed fallow deer by using system CIELAB and analysis of haem pigment in Musculus gluteus medius. Colour parameters (L* - lightness, a* - redness, b* - yellowness) and haem pigment (Horsney method) were measured in meat from DFD (value of pH over 6.2) and normal deer meat (pH{6.0). Colour parameters and values of pH were measured during 48 hours. We found significant differences (P{0.001) between DFD and normal meat in all pH values and in all L* values during 48 hours. Differences of a* values were in the time 0 h and 48 h (P{0.01) like of b* value in the time 48 h. Other significant differences were in the time 0 h and 24 h (P{0.001) of b* values. DFD meat of farmed fallow deer had the lowest L* value (lightness) and the lowest b* value (yellowness), but the highest pH value. Significant difference (P{0.05) was found in haem pigments.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIII
ISBN
978-80-7148-063-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
242-245
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
9. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—