Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dynamika změn složení kozího kolostra a mléka v prvních měsících laktace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909587" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909587 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/16:43874345

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dynamika změn složení kozího kolostra a mléka v prvních měsících laktace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek dokumentuje změny složení kozího kolostra a mléka v prvních dvou měsících laktace. Vzorky kolostra, resp. mléka byly odebrány v den porodu, 1., 2., 3., 4., 5., 7., 15., 30. a 60. den po porodu. Ve vzorcích byla stanovena specifická hmotnost, sušina, bílkoviny, kasein, tuk, laktóza, imunoglobuliny (Ig), močovina, počet somatických buněk a obsah selenu, zinku a mědi. Výsledky dokumentují velmi výraznou dynamiku změn složení kolostra již mezi prvním kolostrem a kolostrem získaným v následujících dnech. Porovnáním složení mléka 60. den laktace s prvním kolostrem bylo zjištěno, že průměrná koncentrace Ig v mléce dosahuje 8 % hodnoty zjištěné v prvním kolostru, koncentrace bílkovin a kaseinu 17 %, Zn 19 %, Cu 32 %, Se 49 %, tuku 39 %, sušiny 42 % a laktózy 105 % hodnoty prvního kolostra.

  • Název v anglickém jazyce

    Dynamics of Changes of Goat's Colostrum and Milk in the First Months of Lactation

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to study the changes of colostrum and milk composition of goats in the first months of lactation. The study involved 13 white shorthaired goats. Colostrum or milk samples were collected on the day of delivery and then day 1, 2, 3, 4, 5, 7, 15, 30 and 60 after delivery. The colostrum/milk was tested for specific gravity, protein, casein, fat, lactose, dry matter, immunoglobulins (Ig), somatic cell count, urea and concentration of Se, Zn and Cu. When comparing first colostrum (day 0) with colostrum after 24 hours it was found that Ig level was about 29%, protein and casein 42%, Zn 45%, fat 71%, dry matter 71% and lactose 108% of their levels in first colostrum. When comparing first colostrum with milk composition (on the day 60) it was found that Ig level in milk was 8%, protein and casein 17%, Zn 19%, Cu 32%, Se 49%, fat 39%, dry matter 42% and lactose 105% of their levels in first colostrum.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XII.: zborník přednášok

  • ISBN

    978-80-8077-497-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    55-58

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    7. 9. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku