Dynamika změn složení kozího kolostra a mléka v prvních měsících laktace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909587" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909587 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/16:43874345
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dynamika změn složení kozího kolostra a mléka v prvních měsících laktace
Popis výsledku v původním jazyce
Článek dokumentuje změny složení kozího kolostra a mléka v prvních dvou měsících laktace. Vzorky kolostra, resp. mléka byly odebrány v den porodu, 1., 2., 3., 4., 5., 7., 15., 30. a 60. den po porodu. Ve vzorcích byla stanovena specifická hmotnost, sušina, bílkoviny, kasein, tuk, laktóza, imunoglobuliny (Ig), močovina, počet somatických buněk a obsah selenu, zinku a mědi. Výsledky dokumentují velmi výraznou dynamiku změn složení kolostra již mezi prvním kolostrem a kolostrem získaným v následujících dnech. Porovnáním složení mléka 60. den laktace s prvním kolostrem bylo zjištěno, že průměrná koncentrace Ig v mléce dosahuje 8 % hodnoty zjištěné v prvním kolostru, koncentrace bílkovin a kaseinu 17 %, Zn 19 %, Cu 32 %, Se 49 %, tuku 39 %, sušiny 42 % a laktózy 105 % hodnoty prvního kolostra.
Název v anglickém jazyce
Dynamics of Changes of Goat's Colostrum and Milk in the First Months of Lactation
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to study the changes of colostrum and milk composition of goats in the first months of lactation. The study involved 13 white shorthaired goats. Colostrum or milk samples were collected on the day of delivery and then day 1, 2, 3, 4, 5, 7, 15, 30 and 60 after delivery. The colostrum/milk was tested for specific gravity, protein, casein, fat, lactose, dry matter, immunoglobulins (Ig), somatic cell count, urea and concentration of Se, Zn and Cu. When comparing first colostrum (day 0) with colostrum after 24 hours it was found that Ig level was about 29%, protein and casein 42%, Zn 45%, fat 71%, dry matter 71% and lactose 108% of their levels in first colostrum. When comparing first colostrum with milk composition (on the day 60) it was found that Ig level in milk was 8%, protein and casein 17%, Zn 19%, Cu 32%, Se 49%, fat 39%, dry matter 42% and lactose 105% of their levels in first colostrum.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XII.: zborník přednášok
ISBN
978-80-8077-497-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
55-58
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
7. 9. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—