Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Use of Hemp Raw Materials in Common Bakery Product Recipes

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910182" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910182 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Use of Hemp Raw Materials in Common Bakery Product Recipes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper deals with the possibilities of using products derived from industrial hemp in creating recipes of common bakery products. The food industry may use only industrial hemp products containing less than 0.3% of THC. Nine recipes were created during testing, in which addition of hemp oil, hemp grits, hemp flour and hemp protein added to wheat flour, or combinations thereof, were evaluated. The influence of the recipe composition on the bakery product characteristics was evaluated by the baking test (Rapid-Mix-Test or RMT). Lowest baking loss (10.62%) and the highest yield of bread (147.81%) was in recipe with 10% share of hemp flour. The highest volume yield was recorded after the addition of hemp oil. Index number that characterizes arching of baking goods was highest for variants with 5% and 10% of hemp grits. Sensory analysis evaluated descriptors of shape, crust colour, aroma, elasticity of the crumb, crumb colour, ease of bite, mouthfeel after brief chewing, consistency, crumb moisture, taste and overall impression. Addition of the hemp oil in seven descriptors out of eleven achieved a better evaluation than in the control variant. The addition of hemp flour and protein has positively influenced the crumb moisture.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of Hemp Raw Materials in Common Bakery Product Recipes

  • Popis výsledku anglicky

    This paper deals with the possibilities of using products derived from industrial hemp in creating recipes of common bakery products. The food industry may use only industrial hemp products containing less than 0.3% of THC. Nine recipes were created during testing, in which addition of hemp oil, hemp grits, hemp flour and hemp protein added to wheat flour, or combinations thereof, were evaluated. The influence of the recipe composition on the bakery product characteristics was evaluated by the baking test (Rapid-Mix-Test or RMT). Lowest baking loss (10.62%) and the highest yield of bread (147.81%) was in recipe with 10% share of hemp flour. The highest volume yield was recorded after the addition of hemp oil. Index number that characterizes arching of baking goods was highest for variants with 5% and 10% of hemp grits. Sensory analysis evaluated descriptors of shape, crust colour, aroma, elasticity of the crumb, crumb colour, ease of bite, mouthfeel after brief chewing, consistency, crumb moisture, taste and overall impression. Addition of the hemp oil in seven descriptors out of eleven achieved a better evaluation than in the control variant. The addition of hemp flour and protein has positively influenced the crumb moisture.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2016: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-443-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    610-615

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 11. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000392968500109