Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologie výroby polotvrdého zrajícího sýru s protektivní kulturou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910461" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910461 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologie výroby polotvrdého zrajícího sýru s protektivní kulturou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Protektivní kultury jsou nedílnou součástí startovacích kultur, které se používají při výrobě fermentovaných potravin, jako jsou jogurty, sýry, klobásy aj. Tyto kultury produkují inhibiční metabolity, jako jsou zejména organické kyseliny, peroxid vodíku, diacetyl, reuterin a bakteriociny. Aplikace protektivních kultur představuje opatření ke zlepšení hygieny potravin. V posledních letech byla věnována zvláštní pozornost protektivním kulturám a bakteriocinům, které protektivní kultury produkují. Tyto kultury omezují růst patogenních mikroorganismů a to zejména L. monocytogenes, S. aureus, C. botulinum a C. tyrobutyricum, vyskytujících se především u sýrů. Na základě jejich metabolických vlastností přispívají ke konečné chuti výrobků a jejich antimikrobiální aktivita prodlužuje jejich trvanlivost. Použití protektivních kultur v procesu výroby sýrů a mléčných výrobků vede ke zvýšení bezpečnosti těchto potravin a ke zlepšení organoleptických a nutričních vlastností (Coelho, et al., 2014). Tato práce se věnuje využití protektivních kultur při výrobě sýrů.

  • Název v anglickém jazyce

    Technology of production of semi-hard ripened cheese with a protective culture

  • Popis výsledku anglicky

    Application of protective cultures presents measures to improve the food hygiene. The use of protective cultures in the production process of cheese and dairy products leads to an increase in the safety of food and to improve the organoleptic and nutritional properties. The experimental production of ripened semi-hard ripened with a protective culture were conducted on a goat farm. Experimentally produced cheeses had very good sensory quality for 3 months aging.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů prostřednictvím bioaktivních látek přirozeně se vyskytujících v potravinách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    10/2016

  • Číselná identifikace

    -

  • Technické parametry

    Smlouva byla uzavřena 1.12.2016 se společností Dvorský statek se sídlem Olešenka 10, 582 22 Přibyslav, IČ 11600756, zastoupená Ing. Janem Dvorským. Odpovědnou osobou pro jednání za Mendelovu univerzitu je MVDr. Ing. Václav Trojan, Ph.D., ředitel Centra transferu technologií, Mendelova univerzita v Brně, tel. 545 133 389.

  • Ekonomické parametry

    Velikost produkce je předpokládána v roce 2017 cca 140 kg, které budou prodány za cenu cca 300 Kč za kilogram. V letech 2018 - 2019 lze očekávat přibližně objem produkce stejný, protože se jedná o faremní způsob výroby, který je odvislý od počtu chovaných koz na farmě.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    62156489

  • Název vlastníka

    Mendelova univerzita v Brně

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem