Vybrané ukazatele syrového kozího mléka ze dvou faremních chovů a jejich změny v průběhu laktace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43911921" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43911921 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://umtk.vscht.cz/cps/wp-content/uploads/2017/10/CPS-2016www.pdf" target="_blank" >http://umtk.vscht.cz/cps/wp-content/uploads/2017/10/CPS-2016www.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vybrané ukazatele syrového kozího mléka ze dvou faremních chovů a jejich změny v průběhu laktace
Popis výsledku v původním jazyce
Z výsledků je zřejmé, že vybrané ukazatele syrového kozího mléka vykazují významnou variabilitu jak na jednotlivých farmách v průběhu laktace, tak v mnohem větší míře mezi farmami. Tyto rozdíly jsou způsobeny mnoha faktory, z nichž nejvýznamnější jsou plemeno, zdravotní stav, fáze laktace, produkční systém, farma, způsob dojení, počet dojených zvířat, hygiena vemene, úroveň hygieny a čistoty dojicího zařízení, doba skladování mléka, teplota mléka při skladování. Proto se vytvoření obecně platných ustanovení obsahujících vybrané parametry vhodné jako podklad pro zpeněžování kozího mléka v podmínkách České republiky jeví jako proces dlouhodobý a složitý. Nicméně je možno využít při tvorbě těchto ustanovení příkladů ze zahraničí. Významnou roli zde ale bude vždy hrát konkrétní dodavatelsko-odběratelská smlouva.
Název v anglickém jazyce
Selected indicators of raw goat milk in two farms with different style of breeding and their changes during lactation
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was observe the behavior of milk during one period of lactation. There were studied selected indicators in raw goat milk from two farms with different style of breeding. During the lactation period were collected bulk samples in three times (begin, middle, and the end of lactation). In the samples were analyzed microbiological parameters such as total bacteria count (TBC), number of fam. Enterobacteriaceae, enterococci, psychrotrophic microorganisms (PSM), cytological parameter somatic cell count, respectively. The investigated microbial parameters (in CFU/mL) from farm A are following: TBC 9.3 x 104, Enterobacteriaceae 1.5 x 104, enterococci 99, PSM 2.9 x 104, and from farm B are these TBC 5.6 x 106, Enterobacteriaceae 3.1 x 102, enterococci 7.3 x 103, PSM 5.8 x 104, respectively. The technological parameter somatic cell count was 1,280,670 in the farm A and 987,330 cells/mL in the farm B. From non-microbial analysis were analyzed active acidity in pH, titratable acidity by Soxhlet-Henkel, content of fat (g/100g), lactose (g/100g), protein (g/100g), total solid (g/100g), conductivity (mS/cm), rennet coagulation time (sec) and curd quality (scale 1-5), respectively. The chemical-technological parameters in farm A were following: 6.71, 5.67, 2.97, 4.56, 2.60, 10.83, 4.56, 96.67, and 2, respectively. On the farm B there were these parameters 6.53, 6.61, 3.35, 4.59, 2.82, 11.62, 4.19, 65.33, and 2, respectively. The wide variability was in the samples by farm-self and between farms; the highest variability was observed in total bacteria count, somatic cell count, and in the titratable acidity.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2016: Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
113-118
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
14. 1. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—