Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The sensory quality changes in beef longissimus thoracis et lumborum and semimembranosus muscles during aging

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43912578" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43912578 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2017/mnet_2017_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2017/mnet_2017_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The sensory quality changes in beef longissimus thoracis et lumborum and semimembranosus muscles during aging

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study was conducted to determine the effects of long time aging on beef longissimus thoracis et lumborum (LL) and semimembranosus (SM) sensory meat quality traits. Beef LL (n = 18) and SM cuts (n = 18) from slaughtered Czech Fleckvieh animals (n=6) were assigned to storage at 2.0 degrees C for 7, 28, 42, 49 or 56 days. Increased aging time changed colour of LL and SM vacuumed beef steaks to 56 days of storage, SM became darker (L* = 41.16 to 38.02). In our case, total colour difference in SM storage exceeded the value earlier (42 days) than in LL (49 days), when the observer would find the difference between the two samples (INCREMENT E*ab = 2), although there was a bigger change at LL, although at LL it reached higher final values (4.13 versus 3.81). Meat quality traits were affected by long ageing differently. Quality characteristics of Czech Fleckvieh meat from the two different muscles were analysed and surprisingly had an acceptable sensory evaluation.

  • Název v anglickém jazyce

    The sensory quality changes in beef longissimus thoracis et lumborum and semimembranosus muscles during aging

  • Popis výsledku anglicky

    This study was conducted to determine the effects of long time aging on beef longissimus thoracis et lumborum (LL) and semimembranosus (SM) sensory meat quality traits. Beef LL (n = 18) and SM cuts (n = 18) from slaughtered Czech Fleckvieh animals (n=6) were assigned to storage at 2.0 degrees C for 7, 28, 42, 49 or 56 days. Increased aging time changed colour of LL and SM vacuumed beef steaks to 56 days of storage, SM became darker (L* = 41.16 to 38.02). In our case, total colour difference in SM storage exceeded the value earlier (42 days) than in LL (49 days), when the observer would find the difference between the two samples (INCREMENT E*ab = 2), although there was a bigger change at LL, although at LL it reached higher final values (4.13 versus 3.81). Meat quality traits were affected by long ageing differently. Quality characteristics of Czech Fleckvieh meat from the two different muscles were analysed and surprisingly had an acceptable sensory evaluation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED4.1.00%2F04.0135" target="_blank" >ED4.1.00/04.0135: Výukové a výzkumné kapacity pro biotechnologické obory a rozšíření infrastruktury</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2017: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-529-9

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    557-561

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    8. 11. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000440194500099